Nieuws

Componence Asset List

20 augustus 2019

rob+dhr+mulder+200x200.jpg

Een historisch fotoalbum uit het jaar 1937 van het voormalige landgoed en psychiatrische ziekenhuis Bloemendaal in Den Haag, nu locatie Monsterseweg, is geschonken aan Parnassia Groep. Dhr. Mulder, kleinzoon van voormalig bestuurslid van Bloemendaal, dhr. J.P. Thierry overhandigde het boek vorige week aan Rob Leenheer, adviseur raad van bestuur.

Het fraaie album met unieke en tot nog toe onbekende foto's werd destijds als afscheidscadeau overhandigd aan bestuurslid dhr. J.P. Thierry. Het boek staat vol oude foto's van onder andere de toenmalige woning van de geneesheer-directeur, inclusief klassieke auto met chauffeur, een beeld van het oude hoofdgebouw, de boerderij met varkensstallen, de dominee en de theeschenkerij. Bloemendaal was destijds een kleine, zichzelf voorzienende gemeenschap.

'Dit is zo mooi'

'Het boek is altijd in de familie gebleven van meneer Thierry', vertelt Rob Leenheer  trots. 'Zijn kleinzoon dhr Mulder (inmiddels ook gepensioneerd) heeft zijn opa nooit gekend, alleen van verhalen. Een jaar of 10 geleden kreeg hij het fotoboek in bezit. 'Dit is zo mooi' , dacht hij toen, 'dit moet ik ooit terug geven'. Bij het opruimen onlangs kwam het weer boven tafel en heeft hij ons gemaild. Dezelfde dag had hij reactie, en niet veel daarna stond hij bij ons op de stoep met het prachtige album.'

Ziekenhuis Bloemendaal

Ziekenhuis Bloemendaal is in 1892 ontstaan. De locatie is ooit gekozen omdat het dicht bij zee lag en in een bosrijke omgeving. Een rustige omgeving, goed voor patiĆ«nten. Maar ook omdat het afgelegen was, ver weg buiten de stad, met grote hekken erom heen. De dominee was destijds misschien wel de voornaamste functionaris van het toenmalige nog Christelijke  ziekenhuis. Vandaar ook de kerk in het midden.