Nieuws

Componence Asset List

11 oktober 2019

200x200+VD+Gaag+koninklijke+onderscheiding.jpg
Bijzonder hoogleraar en onderzoeker Mark van der Gaag (Parnassia) is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw vanwege zijn enorme betekenis voor het onderzoek naar en de behandeling van psychosen.

Hij ontving zijn Koninklijke onderscheiding op 10 oktober uit handen van Emile Jaensch, burgemeester van Oegstgeest. (rechts op de foto) “Als er iemand is die veel heeft betekend voor het begrijpen en behandelen van psychoses, dan bent u het wel”, aldus de burgemeester.

Zijn hele carrière zette Van der Gaag zich in voor mensen met een psychose. Of het nu gaat om wetenschappelijk onderzoek, diagnostiek, behandeling, psycho-educatie, zorgverlening, bejegening, opsporing of het voorkomen van psychose. Mede dankzij zijn onderzoek weten we meer over psychosen en over goede psychosezorg dan ooit tevoren.

We weten bijvoorbeeld dat cognitieve gedragstherapie effectief is bij de behandeling van psychosen. Van der Gaag is ook de bedenker van de methode ‘Gedachten uitpluizen’, die een begrip werd in Nederland. Met deze methode kunnen patiënten hun verwarde, achterdochtige en sombere gedachten systematisch bevragen en corrigeren. Van der Gaag ontving voor zijn baanbrekende werk vele prijzen, waaronder de Parelprijs (ZonMW) en de Ria van der Heijden prijs.

In oktober beëindigt Mark zijn activiteiten als hoofd psychose-onderzoek bij Parnassia om van zijn pensioen te gaan genieten. Hij blijft zich inzetten voor mensen met een psychose als bijzonder hoogleraar klinische psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.