Nieuws

Componence Asset List

15 augustus 2018

Strenghts+200+x+200.jpg
i-psy Almere en Vrije Universiteit Amsterdam werken samen in internationaal onderzoekproject STRENGTHS

Syrische vluchtelingen hebben vergeleken met de algemene Nederlandse bevolking vaker psychische klachten. Deze groep blijkt de weg naar de ggz moeilijk te vinden. Daar zijn verschillende redenen voor te geven, zoals onbekendheid met het hulpaanbod in Nederland en stigma. Maar vooral een groot tekort aan Arabisch sprekende psychotherapeuten en psychiaters speelt een belangrijke rol. Psychiater en emeritus hoogleraar J. de Jong schreef er een column over in De Volkskrant.

Innovatieve oplossing

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is met een innovatieve oplossing gekomen: programma Problem Management Plus (PM+). Getrainde niet-professionele hulpverleners met een Syrische achtergrond gaan 5 keer in gesprek met de deelnemer als ook mede-landgenoot. Ieder gesprek duurt 90 minuten.
In Nederland leidt i-psy deze hulpverleners op en faciliteert hen ook. De hulpverleners gaan de gesprekken in het Arabisch op verschillende locaties in de regio Almere, Amsterdam en Utrecht uitvoeren.

Eerder hulp zoeken

Deze aanpak moet de drempel om hulp te vragen verlagen voor Syrische vluchtelingen met psychische problemen. Onderzocht gaat dan worden of, en in welke mate, deze aanpak met de getrainde Syrische getrainde mede-vluchtelingen, helpt in het verminderen van angst- en depressieklachten bij de doelgroep. Eerder hulp zoeken en zorg krijgen moet leiden tot een betere kwaliteit van leven voor deze groep en voorkomt toekomstige hoge gezondheidskosten.
Deze aanpak zal naast Nederland ook in Zwitserland, Turkije, Duitsland en Zweden, maar ook in Libanon, Jordaniƫ, en Egypte uitgevoerd worden.

De Vrije Universiteit doet het onderzoek, i-psy leidt de Syrische hulpverleners op. De Europese Unie financiert het onderzoek. Over 3,5 jaar, dus in januari 2022, moet het onderzoek afgerond zijn. Bij positieve resultaten kan het programma ook ingezet worden bij vluchtelingen met een andere culturele achtergrond.