Nieuws

Componence Asset List

01 februari 2018

200+x+200+vrouw+met+alcohol.jpg

Het drinken van slechts één glas alcohol per dag vergroot de kans op het ontstaan van borstkanker. Toch zijn slechts weinig mensen hiervan op de hoogte. Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP start daarom met een voorlichtingscampagne over alcoholgebruik en borstkanker. Daartoe is een speciale website ontwikkeld: alcoholenborstkanker.nl.

Elk jaar krijgen bijna vijftienduizend vrouwen de diagnose borstkanker. Bij naar schatting duizend tot drieduizend vrouwen is alcoholgebruik de boosdoener. Bij het ontstaan van borstkanker spelen verschillende oorzaken een rol, zoals erfelijke aanleg en de leeftijd waarop de menstruatie en menopauze intreden. Deze oorzaken zijn niet te beïnvloeden, maar er zijn ook oorzaken die wél te beïnvloeden zijn, zoals bijvoorbeeld alcoholgebruik.

''De belangrijkste boodschap is dat we weten dat steeds meer leefstijlfactoren bijdragen aan een hoger risico op kanker, en specifiek ook borstkanker,'' aldus Marjolein de Jong, oncologisch chirurg en directeur van het Alexander Monroe Ziekenhuis in Bilthoven. ''Natuurlijk blijft er altijd de factor pech, maar dat neemt niet weg dat het goed is om te weten aan welke factoren je wel zelfs iets kunt doen.''

Geen veilige ondergrens

Er blijkt geen veilige ondergrens te zijn aan de consumptie van alcohol. Dit betekent dat ook het drinken van één glas alcohol de kans op het ontstaan van borstkanker vergroot. Maar niet alleen de kans op borstkanker is groter. In totaal zijn zeker 7 vormen van kanker gerelateerd aan alcoholgebruik: mond-, keelholte-, strottenhoofd-, dikke darm/endeldarmkanker en lever- en borstkanker. Verder veroorzaakt alcohol mogelijk ook kanker aan de maag, alvleesklier, longen, huis en prostaat.