Nieuws

Componence Asset List

18 januari 2024

Ado+200x200
Duurzame ontwikkeling van mensen is de grote gemene deler van #ADOgroen (de maatschappelijke tak van ADO Den Haag) en Parnassia. Of het nu gaat om voetballers of mensen met psychiatrie. Het gaat om 'samen doen', 'erbij horen', 'onderdeel zijn van' en kijken naar de toekomst, dus een perspectief hebben of bieden.

Voor het dertiende seizoen tekenden #ADOgroen en Parnassia op maandag 15 januari 2024 een samenwerkingsovereenkomst. Parnassia deed dat ook namens Youz, Brijder en Reakt.

Mentaal groeien

"In 2011 gingen cliënten van Parnassia schoonmaken in het ADO-stadion. Het alleen al zijn in zo’n stadion gaf ze een kick, een positieve boost, die versterkt werd door het begeleidingsteam van ADO Den Haag. En dan af en toe naar wedstrijden mogen met een partner of mantelzorger. Samen, met andere vele supporters, het team aanmoedigen. Cliënten groeiden mentaal, geloof in zichzelf werd groter," aldus Richard Prins, bestuurder bij Parnassia, over de positieve impact die ADO Den Haag geeft aan cliënten.

Een maatschappelijke verantwoordelijkheid voelen

Daar haakt Marco Esser, bestuurder bij #ADOgroen, op aan. "Wij hebben en voelen een maatschappelijke verantwoordelijkheid. De samenwerking met Parnassia is daar een voorbeeld van, en ook met Brijder, Mistral en Youz. Zo bieden we kinderen en jongeren uit de regio ook structureel sport aan. Hierdoor kunnen ze hun persoonlijke talenten en competenties ontdekken en deze verder ontwikkelen. Dat is ook de reden waarom we de ondertekening van de samenwerking laten plaatsvinden bij Mistral."

Iedereen heeft eigen problemen

De jongeren bij Mistral luisterden naar de korte speeches en stelden vragen. Max, één van de cliënten, is blij met de verlenging van de samenwerking met ADO. “Iedereen heeft zijn eigen problemen. Een voetballer raakt geblesseerd en werkt aan een terugkeer in het team en op het voetbalveld. Hoe hij dat doet, het doorzetten, inspireert en laat zien dat iedereen wel eens problemen moet overwinnen. En dat doet hij niet alleen, ook een les voor mij. Ik wil van mijn verslaving af en weer een eigen leven opbouwen. Dat dacht ik wel allemaal zelf te kunnen, maar dat ging mis. Hier bij Mistral krijg ik ondersteuning en begeleiding van een team, maar ook na mijn ontslag uit de kliniek krijg ik nog ambulante hulp en nazorg. Want dat heb ik ook geleerd: Pak alles aan wat je kunt wat helpt in je herstel."

Mistral

Mistral neemt jongeren op in de leeftijd van 12 tot 23 jaar die problemen hebben met het gebruik van drugs, alcohol, gamen en/ of gokken en de gevolgen daarvan. De samenwerking tussen ADO Den Haag en Parnassia sluit naadloos aan bij de herstelgerichte zorg van Parnassia, en in dit geval Mistral. Aan de cliënten van Mistral wordt een herstelworkshop aangeboden waarin een vergelijking wordt getrokken tussen het herstel van een verslaving met een zware blessure in de topsport, zoals Max hierboven treffend weergeeft.