Nieuws

Componence Asset List

02 februari 2018

200x200+stoppen+met+roken.png
'Onze clienten zijn extra gevoelig voor de verleiding om te gaan roken. En we weten dat door de rookverslaving deze cliënten gemiddeld 20 jaar korter leven' aldus Marc Blom, raad van bestuur.

De MC groep (bestaande uit het Slotervaart Ziekenhuis en ziekenhuizen in Lelystad, Emmeloord en Dronten) en Parnassia Groep scharen zich achter de aangifte van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis tegen de tabaksindustrie en doen aangifte.

Marc Blom lichtte donderdag in Nieuwsuur toe waarom ook Parnassia Groep zich hard maakt tegen de tabaksindustrie. "Onze kwetsbare cliënten zijn extra gevoelig voor de verleiding om te gaan roken. En we weten dat door een rookverslaving deze cliënten gemiddeld 20 jaar korter leven."

Eind mei 2017 tekende Brijder, de specialist op het gebied van verslavingszorg binnen Parnassia Groep, samen met negen andere zorgpartijen een intentieverklaring om de zorg rookvrij te maken. Dit initiatief is een onderdeel van een breed maatschappelijk tabaksontmoedigingsbeleid.

Het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (AvL), dat gespecialiseerd is in de behandeling van kanker, doet aangifte tegen de tabaksproducenten en vraagt het Openbaar Ministerie om stappen te ondernemen. Roken is volgens het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis één van de heftigste verslavingen, de tabaksindustrie weet dat en speelt daar op schandelijke wijze op in. De bestuursvoorzitter van het AvL stelt dat "2 van de 3 rokers als gevolg van het roken overlijdt. Daarnaast draagt roken ook bij aan het ontstaan van o.a. chronische ziektes zoals COPD, hart -en  hersenfalen. Het risico op bijvoorbeeld een hartinfarct is drie tot zes keer zo hoog."

Bekijk Nieuwsuur-uitzending over de strafzaak tegen de tabaksindustrie.