Nieuws

Componence Asset List

24 september 2019

200x200+de+psycho+show.jpg
Onderzoekster Esmée Verwijk vertelt in het BNN VARA tv-programma de Psycho Show van woensdagavond over het gebruiken van elektroconvulsietherapie (ECT) als behandelvorm. ECT is een bewezen effectieve therapie bij zware depressies, maar wordt nog te weinig ingezet bij cliënten die het nodig kunnen hebben. Wiebe vertelt wat ECT voor hem betekent.

ECT

Vaak blijkt dat mensen met een zware depressie onvoldoende baat hebben bij een behandeling met anti-depressiva medicijnen. ECT is dan een andere behandeloptie. Met ECT wordt door kleine stroomstootjes een soort epileptische aanval in de hersenen opgewekt. Hoe deze ECT precies werkt is niet bekend. ECT is een bewezen effectieve therapie bij zware depressies, maar wordt nog te weinig ingezet bij cliënten die het nodig kunnen hebben. Bij meer dan de helft van de patiënten die behandeld worden met ECT verdwijnen de klachten zelfs volledig.

ECT is een erkende behandeling die omschreven is in de landelijke richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP). De behandeling vindt alleen plaats in gespecialiseerde ECT-centra, zoals bij ECT centrum Haaglanden van Parnassia Groep.

Meer weten? Kijk naar de Psycho Show

wanneer: woensdag 25 september
hoe laat: 20.25 - 21.20 uur
waar: NPO3, de Psycho Show

Wat is de Psycho Show?

Dit tv-programma is een informatief en soms ook amusant programma waarin door interviews en een scala aan verrassende proefjes en tests de psychologie van de mens onderzocht wordt.