Nieuws

Componence Asset List

06 mei 2024

podcast+200.jpg

'In het Nauw' is een podcastserie over Nederlandse psychiatrische instellingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Jodenvervolging, oorlogsgeweld, ontbering en honger: Dit trof duizenden Nederlanders die in psychiatrische instellingen leefden - en daardoor extra kwetsbaar waren. In vier afleveringen vertelt 'In het Nauw' over deze onbekende geschiedenis en laat het leven van dichtbij in psychiatrische instellingen zien.

Tragisch

De eerste aflevering De Jodenvervolging, gaat over ’s Heeren Loo (Ermelo), een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking, waar in 1943 twaalf Joodse bewoners werden gedeporteerd. Historicus Janneke de Moei, die hier onderzoek naar deed, vertelt over deze tragische geschiedenis:  "Bij deze mensen weet je helemaal hoe tragisch het is omdat ze zo kwetsbaar zijn en niet voor zichzelf kunnen zorgen."  

Vuurlinie

In de tweede aflevering ‘In de vuurlinie’ vertellen voormalig medewerkers over het oorlogsgeweld  dat de instellingen in Den Bosch en Vught raakte (1944). ‘Honger en Tekorten’ volgt twee nabestaanden in Zutphen en Warnsveld. De laatste aflevering gaat over de evacuatie van Dennenoord naar Franeker (1945).

Deze podcastserie kwam tot stand door samenwerking met de Stichting Vergeten Slachtoffers en ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld. De afleveringen zijn te beluisteren via Spotify en Apple Podcasts