Nieuws

Componence Asset List

09 december 2021

200x200+Roos+van+Westrhenen+.jpg

Gebruik jij escitalopram, sertraline, paroxetine of citalopram en heb je last van bijwerkingen of ineffectiviteit? Dan biedt farmacogenetica, ofwel medicatie-advies op maat op basis van DNA, wellicht uitkomst. Dat blijkt uit recent onderzoek van collega Roos van Westrhenen, psychiater en klinisch farmacoloog bij de poli Farmacogenetica van PsyQ (Parnassia Groep), met de Nederlandse Farmacogenetica Werkgroep.

De genoemde medicatiesoorten vallen allemaal onder de noemer SSRI’s wat valt onder de groep antidepressiva. Meestal worden SSRI’s ingezet bij behandeling van depressieve klachten, maar ook bij angst-, paniek- en dwangklachten.

Wat betekent dit?

Voor mensen die deze psychiatrische medicatie soort(en) gebruiken en last hebben van bijwerkingen of ineffectiviteit is nu wetenschappelijk bewezen dat farmacogenetica een zinvolle bijdrage levert door op basis van DNA een medicatie-advies te geven. Hieruit blijkt mogelijk wat passende medicatie en wat de juiste dosering voor iemand is, waardoor bijwerkingen en ineffectiviteit verholpen worden.

Werkgroep Nederlandse Farmacogenetica

Deze werkgroep is opgezet vanuit de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP). De onderzoeken die de werkgroep doen, zorgen ervoor dat Nederland toonaangevend is op gebied van farmacogenetica in de wereld. Vanaf 2005 heeft de werkgroep doseringsadviezen opgesteld op grond van farmacogenetica, die wereldwijd grotendeels zijn overgenomen.

De publicatie van de Nederlandse Farmacogenetica Werkgroep is (in Engels) online terug te lezen.

Medicatie-advies op maat bij de poli Farmacogenetica

Collega dr. Roos van Westrhenen, psychiater en klinisch farmacoloog, is initiatiefneemster van de poli Farmacogenetica binnen PsyQ. Mensen die last hebben van bijwerkingen of ineffectiviteit van psychiatrische medicatie kunnen bij de poli terecht voor een medicatie-advies o.a. op basis van DNA. Door gebruik te maken van farmacogenetische informatie wordt bekeken of iemand de best passende medicatie kan krijgen in de juiste dosering.

Meer over de poli farmacogenetica van PsyQ.