Nieuws

Componence Asset List

28 november 2017

200+x+200+onzichtbare+eetstoornis.jpg

Tot eind 2017 staat bij PsyQ het thema onzichtbare eetstoornissen centraal: eetstoornissen die niet direct (uiterlijk) zichtbaar zijn, zoals bijvoorbeeld boulimia of een eetbuistoornis. Door schaamte en schuldgevoelens raken mensen met deze eetstoornissen steeds verder geïsoleerd van hun omgeving.

PsyQ hoopt hen met deze campagne te bereiken om erger te voorkomen én aan te moedigen om eerder hulp te zoeken. Onze boodschap is zelfs al opgepikt door Lindanieuws.nl. De komende weken plaatsen we regelmatig artikelen over dit onderwerp en delen we een podcast, signalenkaart en infographics. We hopen dat er een dialoog op gang komt en dat we vrouwen én mannen aanmoedigen om hulp te zoeken.

Gezond gewicht

Mensen met een onzichtbare eetstoornis hebben een normaal en gezond gewicht, maar kampen toch met een eetstoornis. Mensen in de directe omgeving van iemand met boulimia nervosa herkennen het niet, omdat het aan de buitenkant niet zichtbaar is. Terwijl de stoornis ernstige lichamelijk gevolgen kan hebben en een grote invloed heeft op de kwaliteit van leven. Zoals werk, sociale leven en het steeds negatiever worden van het zelfbeeld. Door schaamte over hun eetgedrag zoeken mensen met een onzichtbare eetstoornis  geen hulp.

Feitjes

Eetstoornissen zoals anorexia en boulimia komen voor in alle lagen van de bevolking. Er is van meer dan 30.000 vrouwen tussen de 15 en 29 jaar bekend dat ze een eetstoornis hebben.