Nieuws

Componence Asset List

12 september 2017

Sandra+Kooij.png
Sandra Kooij, psychiater/onderzoeker bij PsyQ en VUMc, en specialist op het gebied van ADHD, had een sterk vermoeden dat er een verband is tussen slaapproblemen en ADHD. Dat vermoeden sprak ze uit op het internationale congres in Parijs waar duizenden hersenwetenschappers aanwezig waren.

Veel persaandacht
Sandra Kooij sprak haar vermoeden uit in een voordracht op het ECNP congres in Parijs. De pers besteedde er veel aandacht aan. Een greep uit de perspublicaties.

Resultaten vragenlijst
Sandra Kooij presenteerde tijdens het congres resultaten van een vragenlijst waaruit bleek dat 2/3 van de mensen met ADHD al hun leven lang problemen hadden met op tijd inslapen. Dat lijkt erop te wijzen dat  ADHD en problemen met het slaappatroon met elkaar verweven zijn. Om dat vermoeden hard te maken pleit Kooij voor verder wetenschappelijk onderzoek om te bepalen of er inderdaad een verband bestaat tussen ADHD en slaapproblemen.  

De melatoninespiegel in speeksel werd vergeleken tussen volwassenen met ADHD en een controlegroep. De melatonine spiegel bleek bij de groep met ADHD 1,5 uur verlaat, wat het verlate slaappatroon kan verklaren. Behalve de melatonine, bleek ook het 24-uurs bewegingspatroon en de temperatuur verlaat.

Melatonine is het slaaphormoon dat wordt aangemaakt in de hersenen als het donker wordt. Bij ADHD zelf is er waarschijnlijk een tekort aan dopamine in de hersenen. Dopamine kan je beschouwen als het daghormoon, het activeert, maakt je wakker en gefocust. Beide staan in contact met de biologische klok in de hersenen, en worden aangestuurd door de licht en donker cyclus van de wereld om ons heen. Veel mensen vragen wat nu kip en ei is: veroorzaken de slaapproblemen ADHD of andersom? Verder onderzoek kan een antwoord daarop geven.