Nieuws

Componence Asset List

19 september 2019

regulier-roeienblur.jpg

Het is donderdagochtend 12 september als twaalf mannen samenkomen op het station van Rotterdam. Op het oog is het een groep die je niet bij elkaar zou verwachten: verschillende leeftijden, verschillende achtergronden, verschillende levens. Toch hebben ze twee belangrijke dingen gemeen: ze zijn in herstel van een verslaving en ze staan op het punt om serieus mee te gaan strijden in een belangrijke roeiwedstrijd: de Great River Race in Londen.

De mannen begroeten elkaar enthousiast en vanaf die begroeting tot aan het afscheid is het een hechte groep vrienden onder elkaar. Lachen, dollen, elkaar in de maling nemen en er is vooral aandacht voor auto's, voetbal en vrouwen. Wat ze anders maakt dan een andere sportteams? Tussen het dollen door delen ze ook zonder gêne hun moeilijke momenten. Pijnlijke momenten uit het verleden en twijfels uit heden. Alles is bespreekbaar en iedereen steunt de ander. Dat maakt de club veel meer dan een team dat alleen maar samenkomt om te roeien.

Na een lange treinreis komt de groep aan in Londen. De keuken van het hotel wordt in recordtijd ontdaan van alle voorraden kip en al vrij snel ligt iedereen op bed. De dag erna, de dag voor de race, wordt het verkennen van het parcours over de Theems gecombineerd met sightseeing in Londen. Bij terugkomst in het hotel is er helaas geen kip meer over voor het diner, maar de vis smaakt ook goed. Wederom is het vroeg bedtijd, want de zaterdag is de dag waarvoor de groep gekomen is.

Lees ook het artikel in het AD over de laatste training voor de Great River Race

Op de wedstrijddag is de sfeer stukken serieuzer dan de voorgaande dagen. Het team is niet gekomen om een leuk stukje te varen, het team is gekomen om te laten zien dat het menens is. Aangekomen bij de start is het meteen duidelijk dat de Great River Race niet zomaar een roeiwedstrijd is. Op het water liggen meer dan 300 boten met honderden deelnemers, met aan de oevers ook nog vele honderden toeschouwers.

Een impressie van de race, met op 1:15 het team van Antes

Er zijn verschillende categorieën boten die deelnemen aan de race. De langzamere boten starten eerst, vervolgens beginnen stapsgewijs steeds snellere types. Waardoor iedereen een gelijke kans heeft op het winnen van de race. De groep, Team Antes, heeft startnummer 94. Rond het middaguur mag de sloep vertrekken voor de tocht van bijna 35 kilometer (21,6 mijl) van Millwall naar Ham.

Het eerste deel van de race gaat door de drukke city van Londen, waar na de passage onder de Tower Bridge in rap tempo alle bekende gebouwen voorbij komen: the Tower of London, Westmister Abbey, the London Eye, etc. etc. Langs de oevers en op de bruggen staan grote groepen mensen de roeiers aan te moedigen. De mannen op de sloep hebben er weinig aandacht voor. Die zijn begonnen aan een grote inhaalrace. Eén voor één wordt de concurrentie ingehaald en de later gestarte boten hebben voorlopig nog geen schijn van kans om bij het oprukkende team Antes in de buurt te komen.

Na de drukke binnenstad volgen de buitenwijken van Londen, het team is nog steeds de ene na de andere boot aan het passeren en nog geen van de concurrenten heeft de zwoegende mannen ingehaald. De wedstrijd vervolgt in de landelijke gebieden langs de Theems, de finish komt in zicht en de finale is begonnen. Nu pas beginnen de snelle boten in de buurt te komen. Maar de mannen geven zich niet gewonnen en slechts enkelen kunnen het team passeren.

Uiteindelijk passeert de sloep de eindstreep na 2 uur en 49 minuten. Ver onder de van tevoren gedroomde streeftijd. Goed voor de 41ste plaats in een deelnemersveld met meer dan 300 boten. De mannen zijn uitgeput, maar hebben een prestatie neergezet om meer dan trots op te zijn!