Nieuws

Componence Asset List

22 januari 2020

Sandra+Kooij+achtergrond+200+x+200.jpg

In het radioprogramma BNR Big Five staat deze week het thema psychiatrie centraal. Psychiater Sandra Kooij, die werkt bij het Kenniscentrum ADHD bij Volwassenen en Ouderen van PsyQ Den Haag, was gisteren te gast. Wat betekent ADHD voor de volwassen patiënt en wat heeft je slaapritme ermee te maken?

ADHD bij kinderen is niet anders dan ADHD bij volwassenen. Er is nog steeds sprake van onderdiagnostiek van ADHD bij volwassenen en zeker bij mensen boven de 65 jaar. Kooij: ‘Je wordt met ADHD geboren en het gaat niet over. Het beïnvloedt je hele leven en je vrijheid om keuzes te maken.‘

Negatieve berichtgeving verhoogt stigma

Vooroordelen over ADHD en medicijnen verhogen het stigma, waardoor minder mensen geneigd zijn hulp te vragen. Ze ervaren continue te worden afgewezen, al sinds de kleuterschool, en hebben hierdoor een negatief zelfbeeld: ‘ik maak het toch niet af’. Terwijl een combinatie van behandeling en medicijnen inzicht geeft in wat je hebt. Sandra: ‘Het is net of je een bril opzet en je alles weer scherp ziet’.

ADHD en slaaptekort: kip of ei?

ADHD’ers zijn opvallend vaak late slapers, gemiddeld tussen 01.00 uur en 03.00 uur ’s nachts. Die korte nachten kunnen tot een chronisch slaapprobleem leiden, met symptomen die lijken op ADHD. Prikkelbaar, dingen vergeten, chaotisch en hyperactief zijn. Sandra: ‘Slaap en ADHD beïnvloeden elkaar: als je heel onrustig bent kun je niet slapen en als je slaaptekort hebt word je onrustig en krijg je concentratieproblemen. De gevolgen van een verstoord slaap-waakritme kunnen we aan twee kanten beïnvloeden: ’s avonds met melatonine en ’s morgens met lichttherapie.’

SuperBrains

Ook SuperBrains kan helpen om met de symptomen van ADHD om te gaan. SuperBrains is een app in ontwikkeling die ADHD'ers helpt de regie over hun leven te behouden. De app gaat uit van kleine stapjes die kunnen helpen om gedrag te veranderen. SuperBrains geeft tips, steun en reminders zodat je bepaalde gewoontes kunt aanleren. Ook kun een behandelaar je via de app een berichtje sturen en coachen.

Meer informatie over ADHD (en slaap)