Nieuws

Componence Asset List

04 maart 2019

200x200+Eorpa+BBC.jpg
Al jaren kent Schotland het hoogste aantal drugsdoden in Europa. Het Schotse BBC programma Eòrpa (Scottish Gaelic for Europa) wil graag haar kijkers laten zien hoe Nederland omgaat met drugsverslaafden. Het onder medisch toezicht verstrekken van heroïne en een bejaardenhuis voor dak- en thuisloze verslaafden kennen ze niet in Schotland. Vandaar hun grote interesse in ons Medisch Sociaal Centrum en Woodstock.

Medisch Sociaal Centrum

Hoe werkt het verstrekken van heroïne en methadon onder medisch toezicht? Onder welke voorwaarden? Waaruit bestaat een behandeling en wat zijn de resultaten? Dit zijn enkele van de vragen die de BBC heeft gesteld. Naast inhoudelijke kennis vanuit collega's Rene en Ronald, vertelt Eve hoe ze bij het MSC is gekomen en wat ze heeft bereikt.

Woodstock

Bewoner Henk neemt de crew mee naar zijn kamer, speelt een liedje op z'n gitaar. Daarna vertelt hij over zijn verslaving en dat hij, sinds hij in Woodstock woont, veel minder gebruikt. Dat komt, zo geeft hij aan, omdat hij nu rust heeft gevonden met een dak boven z'n hoofd. Woonbegeleider Yvonne bevestigt dat.

Mens achter de verslaving

De belangrijkste drijfveer van Eve en Henk om mee te werken aan de filmopnames is, dat ze het beiden belangrijk vinden om het positieve effect van de medische heroïneverstrekking of Woodstock op mensen die vechten met een verslaving uit te dragen. En de mensen achter een verslaving een gezicht te geven. Bedankt Eve en Henk.

Naast MSC en Woodstock bezocht de BBC het Trimbos Instituut, de belangenvereniging Drugsgebruikers MDHG en de pillentestservice van Novadic-Kentron. Wanneer de aflevering wordt uitgezonden is nog niet bekend.