Nieuws

Componence Asset List

21 december 2023

regulier-logo-skipr.jpg

Skipr stelt jaarlijks een ranglijst op van de meest invloedrijke personen binnen de gezondheidszorg; de Skipr99. Deze ranglijst geeft niet alleen inzicht in individuen, het geeft ook iets aan over de sectoren waarin de invloedrijke beslissers werkzaam zijn. Dit jaar staan er zes prominente vertegenwoordigers van de ggz in de Skipr 99. Een mooie prestatie van en voor onze branche.

Gezien de grote impact die geestelijke gezondheid heeft op vele mensen en de grote maatschappelijke impact van ons werk is de vertegenwoordiging nog relatief klein.

Vergroten zichtbaarheid

Na de coronapandemie is er op veel plekken meer aandacht gekomen voor mentale gezondheid, en terecht. Het besef dat het welzijn van individuen niet alleen beperkt is tot lichamelijke gezondheid is duidelijker dan ooit. Vanuit de Nederlandse ggz nemen we de handschoen op en zetten we ons in voor het vergroten van het bewustzijn rondom mentale gezondheid. Ons streven is een samenleving waarin mentale gezondheid als integraal onderdeel van welzijn wordt erkend en ondersteund. “ Dit omvat naast  het aanpakken van bestaande problemen, ook het bevorderen van preventieve maatregelen en het doorbreken van het stigma. Het is van cruciaal belang dat de maatschappelijke meerwaarde van de ggz duidelijker voor het voetlicht komt bij politici, beleidsmakers en financiers. Ik zal me met hart en ziel gaan inzetten voor het vergroten van de zichtbaarheid van onze meerwaarde, iets waar alle cliënten en collega’s zich bewust van zijn, ," aldus Anita Wydoodt, voorzitter van de raad van bestuur van Parnassia Groep en nummer 16 op de Skipr 99.

Enkele feiten: -  In de afgelopen 12 maanden heeft een op de vier volwassenen (26%) één of meerdere psychische aandoeningen ervaren. Psychische klachten zijn een significante oorzaak van langdurig verzuim: ruim een derde. Het aantal verzuimdagen als gevolg van psychische klachten is hoog, gemiddeld bijna 57 dagen. Wanneer men berekent dat één verzuimdag gemiddeld 250 euro kost, wordt snel duidelijk dat investeren in preventie en het versterken van mentale gezondheid de moeite waard is, zoals Ruth Peetoom, voorzitter van de Nederlandse GGZ, onlangs benadrukte. Het is van groot belang dat er breder wordt gekeken naar maatschappelijke opbrengsten.

Onderstaand vind je de meest prominente vertegenwoordigers van de ggz volgens de Skipr 99.

16 Anita Wydoodt - Skipr
27 Floortje Scheepers - Skipr
34 Ria Stegehuis - Skipr
61 Ruth Peetoom - Skipr
97 Floor van Dijk - Skipr
98 Audrey van Schaik - Skipr