Nieuws

Componence Asset List

09 mei 2019

200x200+vws+blokhuis+rapport+systeemtherapie.jpg
Dit rapport toont opnieuw aan dat systeemtherapie bewezen effectief is . Ook laat het rapport duidelijk zien dat mensen, al dan niet met een psychische stoornis, hun directe omgeving en de maatschappij gebaat zijn bij een brede en makkelijke beschikbaarheid van systeemtherapie.

​Klinisch psycholoog en psychotherapeut Mirjam Hinfelaar (Youz, onderdeel van Parnassia Groep) en tevens NVRG-voorzitter, de beroepsvereniging voor relatie- en gezinstherapeuten, bood staatssecretaris Paul Blokhuis eind april het rapport 'Systeemtherapie, wetenschappelijke evidentie' aan. Dit deed ze samen met NVRG-directeur Lisette Pondmann.

Waarom dit onderzoek en rapport?
In 2014 was al wetenschappelijk aangetoond dat systeemtherapie effectiever en kostenefficiënter is dan veel andere therapievormen. Hierdoor kwam systeemtherapie als behandeling op een speciale lijst te staan. Behandelingen die op deze lijst staan worden in principe vergoed uit het basispakket. Om onduidelijke redenen is systeemtherapie van deze lijst verdwenen. Daarom besloot NVRG opnieuw aan te tonen dat systeemtherapie evidence based is en voldoet aan de stand van de wetenschap en praktijk.
De staatssecretaris liet weten dat hij het rapport gaat analyseren en dat hij de Tweede Kamer voor de zomer informeert over zijn bevindingen en vervolgstappen.

De NVRG voerde het onderzoek naar de effectiviteit van systeemtherapie uit samen met de NVP. Het onderzoek is gebaseerd op systematische reviews en meta-analyses – meer dan 150 artikelen – over systeemtherapie van 2012 tot 2017.