Nieuws

Componence Asset List

10 april 2019

Regulier-staatssecretaris+Blokhuis+VWS+portret.jpg

Afgelopen februari verwierf psychiatrisch verpleeghuis Dorestad landelijk faam doordat er vanuit de afdeling meegewerkt werd aan een artikel in de Groene Amsterdammer en de Trouw. De journalist van de Groene heeft voor het artikel een week lang meegelopen met collega’s van Dorestad. Ook liep de journalist mee bij GGZ Friesland en sprak ze met geestelijke gezondheidszorg (ggz-) instelling Pro Persona.

Het resultaat: een onverbloemd inkijkje in het werk van alledag. Het beeld dat werd geschetst door de Groene was echter niet fraai voor de sector: onderbezetting door arbeidsmarktproblematiek, hoger risico op calamiteiten en zelfstandigen (zzp’ers) die de zorg onnodig duur maken.

Meest complexe zorg

Hoog tijd voor Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om eens met eigen ogen een kijkje te nemen in de praktijk en te spreken met de hoofdrolspelers uit het artikel van de Groene Amsterdammer.

Na welkom geheten te zijn door Stephan Valk, bestuursvoorzitter Parnassia Groep, en Katinka van den Berg, directeur ouderenpsychiatrie, was zijn eerste vraag aan hoofdrolspelers uit het artikel - Tonnie en Debbie - of het artikel een goede weergave is van het werk van alle dag. Het klopt wat er is geschreven vertelt Tonnie: ‘maar met een kanttekening, het was een zeer intensieve periode door een landelijke griepgolf, hoog ziekteverzuim en dat in combinatie met een aantal niet vervulde vacatures’.

Ook geeft Tonnie aan dat juist goede punten niet zijn meegenomen in het artikel. De bezetting is ook bijna weer helemaal op orde, al blijft het veel inzet vergen, vult Debbie aan. Er wordt veel gesproken over de inzet van zzp’ers in de zorg en de daarmee gepaarde issues, maar wij werken graag met zzp’ers als we goede afspraken kunnen maken. De ervaring is dat zzp’ers dan langer op onze afdelingen blijven werken dan bijvoorbeeld uitzendkrachten, wat zorgt voor continuïteit aldus Debbie.

Genesis die als zzp’er werkzaam is binnen Dorestad vertelt: ‘Ik vind het werken binnen Dorestad erg leuk, maar ik zie ook hoe intensief het werken met deze complexe doelgroep is. Ik denk niet dat ik dit jaren kan doen.’

Stephan Valk licht toe dat het psychiatrisch verpleeghuis de meest complexe afdeling is die er bestaat. ‘In Haaglanden is er geen enkel verpleeghuis die de complexe zorg voor deze doelgroep kan bieden. De combinatie zware psychiatrie en zware somatiek vergt ook veel inzet van onze collega’s op wie ik super trots ben.’ De staatssecretaris toont zich zeer goed ingelezen en bijzonder geïnteresseerd in de drijfveren van onze collega’s, waardoor een zeer open gesprek over alle ins en outs volgt.

Boodschap aan staatssecretaris

Als Blokhuis vraagt wat er nodig is en wat ‘Den Haag’ kan doen is het gezelschap duidelijk:

  • Hoger tarief nodig voor een psychiatrisch verpleeghuis

Dorestad is een psychiatrisch verpleeghuis, maar wordt bekostigd vanuit een ggz-tarief. Er is een hoger tarief nodig om ook de noodzakelijke somatische zorg te bekostigen.

  • Schrap de helft van de regels

Landelijk 50% minder registratie-eisen, met name rondom dagbesteding en zorg en hanteer eenduidige regels per financier. Om de administratieve lasten te verminderen kijken we zelf naar slimme combinaties van informatie voor alle soorten externe registratie-eisen.

  • Datzelfde geldt voor de onnodige procedures en kosten die gepaard gaan met herregistratie in het BIG-register (BIG = Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Als dat beter wordt geregeld kunnen meer collega’s weer herinstromen.

Handschoen oppakken

Den Haag kan ook helpen door het belang én harde werk van de ggz vaker naar voren te brengen. Onze collega’s verdienen het om trots op hun werk te zijn, aldus Stephan Valk.

Met deze opmerkingen in de tas werd het werkbezoek van de staatssecretaris afgesloten. ‘Het is mooi te zien hoe jullie met passie in het werk staan. We moeten naar onszelf kijken en de handschoen oppakken. Ik doe dit vanuit de overheid’, besluit Blokhuis.