Nieuws

Componence Asset List

14 november 2023

Reakt+2+200x200.jpg

Youz en Reakt werken steeds meer samen en zetten een carrouselprogramma op voor jongeren om talenten te ontdekken!

Deze carrousel is onderdeel van de Herstelacademie voor jongvolwassenen binnen een samenwerking van Youz en Reakt. Jongeren die in behandeling zijn bij Youz en/of in een van de klinieken in Den Haag verblijven, gaan gedurende drie maanden elke donderdag naar een Reakt-locatie. Hier krijgen ze de kans om deel te nemen aan diverse activiteiten, die niet alleen gericht zijn op persoonlijke groei, maar ook op plezier en verbinding.

Het voornaamste doel van deze carrousel is om jongeren de kans te geven diverse activiteiten uit te proberen, zodat ze hun verborgen talenten kunnen ontdekken. Het komt vaak voor dat jongeren nog niet weten welke talenten ze bezitten, of deze nog niet hebben ontdekt. Belangrijk is echter ook dat het een plezierige ervaring is. Tijdens de aftrap van de carrousel in september werd duidelijk dat dit doel succesvol werd bereikt. Acht enthousiaste jongeren namen deel aan de eerste activiteit bij 'Jumpstart Records' van Reakt.

‘’We vergroten hun kansen door de herstel ondersteunende activiteiten van Reakt’’

Het aanbod van Reakt was vooral gericht op volwassenen. Zo ontstond de samenwerking tussen Youz en Reakt. Marianne Kasten, behandelaar bij Youz, vertelt: ‘Er zijn zoveel talentvolle jongeren, zichtbaar of onzichtbaar, die de kans moeten krijgen om zich verder te ontwikkelen. Jongeren hebben dromen, ze willen deelnemen aan de samenleving en door hier zo vroeg mogelijk op in te spelen, vergroten we hun kansen. We richten ons niet alleen op het klinisch, maar ook op het maatschappelijk en persoonlijk herstel."

De carrousel is opgezet als een pilot en loopt tot december 2023. Elke donderdagmiddag, van 13.00 tot 17.00 uur, bezoekt een groep jongeren van Youz een van de diverse locaties van Reakt. Ze zijn gestart bij Jumpstart Records, hebben zij bij Remake van oude spullen hippe nieuwe gebruiksvoorwerpen gemaakt en leren zij de basisprincipes van padel bij Reakt Sport. De gehele pilot wordt afgesloten met een leuke activiteit voor alle deelnemers die hebben deelgenomen aan de carrousel.

Enthousiaste aftrap van de carrousel!

Tijdens de eerste activiteit van de carrousel bij Jumpstart Records kregen de jongeren de kans om hun creatieve vaardigheden te verkennen. Ze werden door het enthousiaste team begeleid bij het maken van eigen t-shirts,- fotograferen, het opnemen van een eigen podcast en het maken van muziek.

De mensen achter Jumpstart Records zijn mede verantwoordelijk geweest voor de productie van de wereldhit Waves van Mr. Probz. Nu willen zij al deze ervaringen delen met anderen en bieden zij meerdere trajecten voor ons, maar ook bijvoorbeeld voor reclassering en penitiaire inrichtingen.In samenwerking met Reakt heeft het team een maatschappelijk platenlabel opgezet, waardoor talentvolle individuen binnen Parnassia Groep de kans krijgen om hun muzikale vaardigheden op een professionele manier te ontwikkelen en liedjes uit te brengen volgens een gestructureerde methodiek.

Mihai is producer bij Jumpstart Records. Mihai: "Mensen stellen zich bij ons open. Ze voelen zich op hun gemak, vooral tijdens het maken van muziek. Hier kunnen ze hun gevoelens uiten en makkelijker hun stem laten horen.”

Een mooi resultaat van deze activiteit is de opname van vier boeiende podcasts door de jongeren. Over hobby’s, muziek en over Youz. In een van de podcasts uitten 2 jongeren hun waardering voor Marianne, hun behandelaar bij Youz. Ze beschrijven haar als een topper die zich echt inleeft in hun situatie en met wie ze plezier kunnen hebben. Een andere jongere voegt eraan toe dat hoewel ze zich bewust zijn van Marianne haar professionele rol, het soms aanvoelt alsof ze een grote zus is.

Volg ons op Instagram

Reakt: Reakt - Werken aan je toekomst (@reaktpg) • Instagram-foto's en -video's
Remake: Remake (@remake_by_reakt) • Instagram-foto's en -video's
Jumpstart Records: JumpStartRecords (@jumpstartrecords) • Instagram-foto's en -video's
Reakt Jong: De Post Jeugd Reakt 16-30 jongvolwassenen (@depostjongeren) • Instagram-foto's en -video's