Nieuws

Componence Asset List

31 augustus 2023

regulier-tentoonstelling-haagse-ggz.jpg

In samenwerking met de Vrienden van Sint Antonius Abt organiseert het Historisch Genootschap Parnassia Groep de tentoonstelling ‘Geschiedenis van de Haagse geestelijke gezondheidszorg’. Deze is te zien in de Heilige Antonius Abtkerk, in Scheveningen van 9 september-29 oktober 2023.

De expositie is gratis toegankelijk tijdens de Haagse Open Monumenten dag op 9 september van 10.00-16.30 uur en op zondag 10 september van 12.30-17.30 uur. De openingstijden op de dagen daarna t/m 29 oktober worden later bekend gemaakt via Activiteiten | Vrienden van de Abt.

Bijzondere samenwerking

Een bijzondere samenwerking om de inwoners van Den Haag te vertellen over de opvang van stadsgenoten waar de maatschappij door de eeuwen heen verschillend tegenaan kijkt. De geschiedenis begint in de Middeleeuwen bij de Antoniuskapel aan het Slijkeinde en leidt naar de hedendaagse kijk op mensen met psychische en verslavingsproblemen.

Haagse oorsprong

Parnassia Groep heeft een rijke geschiedenis met een Haagse oorsprong. De naam Parnassia bestaat sinds 1999 toen de psychiatrische ziekenhuizen Bloemendaal, Rosenburg en Schroeder van der Kolk met Centrum Verslavingszorg Zeestraat en de drie Haagse Riagg’en één ggz instelling gingen vormen.

Geestelijke gezondheidszorg anno 2023

Parnassia Groep groeit voortdurend mee met de maatschappelijke inzichten. Herstelgerichte zorg in de wijk en het voorkomen van psychische en verslavingsproblemen staan tegenwoordig centraal. De nadruk ligt op waardigheid en inclusie van cliënten en hun rol in de maatschappij. Samenwerking met gemeenten, zorgaanbieders, maatschappelijke organisaties en de familie vormt het fundament.

Boek

Het boek ‘Van Kapel tot Dolhuys, Haagse Geesteszorg vanaf de Middeleeuwen tot 1700’ van Corry van Straten geeft een uitgebreide beschrijving van de geschiedenis van de Haagse geestelijke gezondheidszorg.