Nieuws

Componence Asset List

08 oktober 2015

temstem+250x198.png

Patiënten willen handige online toepassingen om hun zorg te regelen. Zelfhulp via apps rukt op in de ggz. Overal in de zorg wordt geëxperimenteerd met online therapie met behulp van je mobiel.

"Via apps kan je op het moment dat jij het nodig hebt zorg krijgen. Bijvoorbeeld op straat of op een feestje. Gewoon via de mobiele telefoon", zegt Marc Blom van ggz-instelling Parnassia Groep. "Het geeft mensen het gevoel dat ze meer controle krijgen over hun problemen."

Taboe-onderwerpen

In de geestelijke gezondheidszorg was online hulp al langer populair, omdat anonimiteit bij taboe-onderwerpen een voordeel kan zijn. Bij Parnassia Groep gebruiken zo'n 91.000 mensen inmiddels maandelijks een vorm van e-health, zegt Blom. "Het is een nieuwe ontwikkeling waarvan we alle mogelijkheden nog aan het ontdekken zijn."

TemStem

Een van de eerste populaire apps die Parnassia op de markt bracht is TemStem, een app voor mensen die stemmen horen. Zo'n 5000 mensen gebruiken de app inmiddels. Met de app leren gebruikers zichzelf afleiden zodat de stemmen verdwijnen. Volgens Blom hoort zo'n 10 procent van de Nederlanders stemmen.

Het NOS Journaal besteed vanavond aandacht aan de opkomst van zorg-apps (Kijk terug vanaf 12:00). Vandaag is ook de eHealthmonitor 2015 uitgegeven. Een terugkerend jaarlijks onderzoek, dat beschikbaarheid en gebruik van eHealth-toepassingen door patiënten en zorgverleners volgt.