Nieuws

Componence Asset List

18 mei 2016

Selfie+campagne.jpg
In een samenleving die complexer is geworden, met een steeds toenemende druk en een digitalisering die in grote mate ons leven beheerst, nemen ook het aantal klachten toe. Zodat een ieder met psychische klachten de signalen tijdig (h)erkent, geeft PsyQ in de periode van 17 mei tot 27 juni een vervolg aan de campagne ‘Houd jezelf niet voor de gek. Geloof je ‘t selfie.’

Angst, somberheid, negatieve gedachten, stress. Soms loopt het even niet zo lekker en doe je jezelf anders voor dan jij je voelt. Eén op de vier mensen in Nederland heeft er dagelijks last van maar durft dat niet kenbaar te maken. Blijkbaar doen we ons, met name op sociale media, liever beter voor dan dat we ons daadwerkelijk voelen.

Maar als psychische klachten niet verdwijnen of juist erger worden, is het belangrijk jezelf niet voor de gek te houden. Het risico bestaat dat de problematiek toeneemt en de behandeling onnodig langer duurt. PsyQ wil met de ‘Geloof je het selfie-campagne’ mensen erop wijzen tijdig aan de bel te trekken. “Blijf niet tobben maar onderneem actie. Bijvoorbeeld door naar je huisarts te gaan.”

Depressie is in 2020 de meest voorkomende psychische ziekte

Ruim 1 op de 10 Nederlanders van 12 jaar of ouder hebben psychische klachten. Vooral depressie komt vaak voor en treft 1 op de 10 mannen en 1 op de 5 vrouwen. Angst komt het meest voor bij vrouwen in de leeftijd 25 tot 44 jaar. Dertig procent van de mensen met een angststoornis heeft ook te maken met een depressie of alcoholmisbruik. Desondanks is het taboe nog steeds enorm groot, wat ervoor zorgt dat mensen minder snel hulp zoeken.

Praktische tips om erger te voorkomen

Op de campagnewebsite psyq.nl/selfie staan verschillende uitspraken waarin mensen met psychische klachten zich herkennen. Zoals: ‘Ik voel me zo rot, dat ik niet weet waar ik het zoeken moet’, ‘Die angst maakt me hopeloos. Ik zet geen stap meer buiten de deur’, tot ‘Alcohol? Ik drink vaak te veel’. Bij elke uitspraak staan praktische tips hoe hiermee om te gaan en wat je kunt doen om erger te voorkomen. Daarnaast zijn er op diverse plaatsen in cursussen & workshops om weer meer grip op je leven te krijgen. Veel van deze cursussen zijn gratis.

Campagne

Tot eind juni 2016 hangen er campagneposters in bussen en trams in de drie regio’s waar PsyQ actief is: Noord-Holland, Haaglanden en Rijnmond. Ook zet PsyQ betaalde advertenties in die tevoorschijn komen bij specifieke zoekwoorden en banners op gezondheidswebsites. In deze uitingen worden mensen aangespoord naar de campagnewebsite te gaan waarop een film, zelftests en tips staan.

Geestelijke gezondheidszorg op maat

PsyQ biedt specialistische en toegankelijke hulp voor volwassenen met de meest voorkomende psychische problemen. Zoals angststoornissen, autisme, bipolaire stoornissen, depressie, ADHD bij volwassenen, eetstoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, psychotrauma, seksualiteit en somatiek & psyche.

selfie.psyq.nl

psyq.nl