Nieuws

Componence Asset List

11 juni 2024

zelfbeeld+200+x+200.jpg
Sinds Facebook, YouTube, Instagram en andere sociale media zijn gekomen, is alles anders geworden. Vooral voor jongeren. Nu lijkt het alsof hun leven niet meer compleet is zonder Instagram en TikTok. 

Kletsen op 't schoolplein

Voor mensen die zonder smartphone zijn opgegroeid, is het soms lastig te begrijpen waarom jongeren zo veel en vaak op hun mobiel kijken. Vroeger sprak je met vrienden af, zat je uren te kletsen op het schoolplein of ging je een potje voetballen. Voor jongeren is het echter heel normaal om meer uren online door te brengen en te laten zien waar ze zijn en wat ze aan het doen zijn. Prachtige foto's, leuke uitjes en gelukkige momenten worden gedeeld en krijgen veel likes en reacties. Dit geeft een gevoel van voldoening en dragen bij aan het gevoel van erbij horen.

't Perfecte plaatje

Maar achter deze perfecte plaatjes schuilt soms een ander verhaal. Veel foto's worden bewerkt voordat ze gedeeld worden, je ziet vaak alleen de beste momenten van anderen, waardoor het lijkt alsof zij een perfect leven hebben. Als je jezelf constant vergelijkt met deze beelden, kan dit leiden tot gevoelens van ontevredenheid en minderwaardigheid. 

FOMO

Fear of Missing Out (FOMO) is voor veel jongeren een groot probleem. Ze blijven constant hun social media checken omdat ze altijd en overal meteen op de hoogte willen zijn van de laatste nieuwtjes. Jongeren kunnen zich rot voelen als ze zien dat anderen iets leuks doen zonder hen. Ze denken misschien dat ze niet populair genoeg zijn en voelen zich eenzaam en ongelukkig. 

Neem even pauze

Maar al die uren scrollen op je socials gaat uiteindelijk ten koste van andere activiteiten die je gelukkig maken, zoals tijd doorbrengen met vrienden en familie, sporten of hobby’s uitoefenen. Daarom is het goed om af en toe pauze te nemen van social media en je bewust te zijn van de impact ervan op je zelfbeeld en zelfvertrouwen. Het is belangrijk om te onthouden dat niemand perfect en altijd gelukkig is. Focus je op echte vriendschappen en activiteiten die je gelukkig maken buiten de wereld van sociale media.