Nieuws

Componence Asset List

07 december 2022

vrijwilliger+200.png
Tijdens de 'Nationale Vrijwilligersdag' - jaarlijks op 7 december - worden vrijwilligers in het zonnetje gezet. Ook voor Parnassia Groep zijn onze vrijwilligers van onschatbare waarde. Zij geven onze cliënten - mensen met psychische problemen - extra aandacht, plezier en afleiding. Ze bakken bijvoorbeeld pannenkoeken of gaan wandelen met cliënten. Kortom: zij geven kleur aan het leven van onze cliënten. Wij geven drie van hen vandaag een podium om ze te bedanken voor hun tomeloze inzet!

In deze video maak je kennis met Maryana, Marinus en Yente. Zij hebben elk hun eigen beweegredenen om zich in te zetten voor onze cliënten.

‘Vriendschap opbouwen’

De 37-jarige Maryana is getrouwd en werkt bijna twee jaar als vrijwilliger voor een cliënt die woont in Wooncentrum Ouderen in Den Haag. “Ik wil graag nuttig zijn voor een ander en zie dit werk eigenlijk als een vriendschap opbouwen met iemand. Er wonen hier veel interessante, mooie mensen en het contact met hen maakt me echt blij.”

‘Lekker, pannenkoeken!’

Marinus is 39 jaar en woont in Den Haag. “Ik bak wekelijks op donderdagochtend ruim 100 pannenkoeken in verpleeghuis Dorestad, op de afdeling Luzerne. Daarmee geef ik het leven van deze cliënten een beetje meer kleur, hoop ik. Het werk laat me keer op keer inzien hoe kwetsbaar gezondheid eigenlijk is. De mensen voor wie ik pannenkoeken bak  herkennen me vaak  niet, maar ze komen wel altijd even langs in de keuken. ‘Lekker pannenkoeken!,’ hoor ik dan. En ze ruiken het natuurlijk. Dat ze dan even hun hoofd om de deur steken,  lachen en blij zijn; dat vind ik het leukste aan dit werk.”

‘Het voelt als afspreken met je eigen vriendengroep’

Yente (21) is één van onze jongste vrijwilligers. Sinds april dit jaar werkt zij voor onze  Vriendendienst en komt ze als vrijwilliger bij cliënten thuis. Yente: “Voor mij is het een kleine moeite om even met een cliënt af te spreken. Het is heel laagdrempelig werk, en het voelt eigenlijk net als afspreken met je eigen vriendengroep. Het leukste aan dit vrijwilligerswerk vind ik de gezelligheid en het gevoel dat ik door middel van een klein gebaar, iets groots voor een ander kan doen.”

Vacatures voor vrijwilligers

Wil jij je net als Maryana, Marinus en Yente inzetten voor onze cliënten? Bij hun thuis of in een kliniek? Neem dan eens een kijkje op Vacatures vrijwilligers ggz - Parnassia Groep. Wie weet zit jouw droomvacature ertussen en kun jij ook iets voor een ander betekenen!