Nieuws

Componence Asset List

03 juni 2022

regulier-roeien-regata.png

Na meer dan een jaar voorbereiden en keihard trainen gaat het op 17 en 18 juni eindelijk gebeuren: de Slag om Herstel. Een groep bestaande uit (oud)cliënten in herstel van een verslaving en collega’s van allerlei zorgmerken en afdelingen binnen Parnassia Groep gaat de uitdaging aan om in één dag van Den Helder naar Rotterdam te roeien in een sloep.

Roeien in Herstel en een nieuwe grote uitdaging

In 2017 ontstond het project ‘Roeien in Herstel’. Oud-marinier Adrie Sluimer, nu 10 jaar clean en werkzaam als ervaringsdeskundige bij Antes, kwam met het idee om met cliënten in herstel van een verslaving te gaan sloeproeien op de Maas. Adrie: “Dit idee komt door mijn eigen herstel; ik ben zelf ook gaan roeien met andere mariniers. Het was een meerwaarde voor mijn herstel, want toen ik de eerste keer in een sloep zat en langs een vrouw op een balkon roeide en zij naar mij zwaaide, raakte mij dat enorm. Omdat er weer verbinding met de stad kwam die mij de jaren daarvoor liever kwijt dan rijk was.”

Het team van ‘Roeien in Herstel’ groeide uit tot een hechte groep die veel samen traint en met succes deelnam aan roeiwedstrijden in binnen- en buitenland. Maar Adrie vond het tijd voor een nieuwe, grote uitdaging, waarbij hij ook zijn collega’s van Parnassia Groep wilde betrekken. Zo werd de ‘Slag om Herstel’ geboren. Een grote fysieke uitdaging om cliënten en medewerkers van Parnassia Groep dichter bij elkaar te brengen. Maar ook om te strijden tegen het stigma rondom verslaving en herstel ondersteunend werken in de praktijk te laten zien.

Slag om Herstel

Een roeitocht van Den Helder naar de thuisbasis Rotterdam; maar liefst 159 kilometer in slechts 24 uur. Een pittige opgave, die toch gaat gebeuren. Een groep roeiers is al ruim een jaar in training om de tocht aan te kunnen. Deze groep bestaat niet alleen uit de cliënten van het project ‘Roeien in Herstel’, maar ook uit een hele diverse groep medewerkers van Parnassia Groep. Van allerlei zorgmerken, afdelingen, met verschillende functies en achtergronden. Veelal zonder ervaring met roeien.

“Alleen de weg naar de Slag om Herstel toe was al enorm de moeite waard” aldus een deelnemer. “Ik had nog nooit van mijn leven geroeid, maar ik vind het enorm leuk en ben ook echt veel beter en fitter geworden. Het contact met de andere deelnemers maakt het voor mij al de moeite waard. Tijdens de voorbereiding zijn we een hechte groep geworden met een duidelijk doel: de Slag om Herstel voltooien. De afstand tussen cliënt en medewerker of tussen afdelingen onderling is er helemaal niet meer, we zijn één team met één missie. Een team met veel leuke mensen trouwens, die ik anders waarschijnlijk nooit had leren kennen. En dan komen 17 en 18 juni er nog bij, als kers op de taart. Ik ben trots dat ik hieraan mag meedoen.”

Moedig het team aan!

Op 17 juni om 8.00 uur start de tocht in Den Helder om vervolgens van Noord naar Zuid te roeien en om in de ochtend van 18 juni te finishen onder de Erasmusbrug in Rotterdam. Het team komt onder anderen langs grote plaatsen zoals Alkmaar, Zaandam, Amsterdam, Leidschendam en Delft. En ze kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken tijdens deze monstertocht. Kom jij ze vanaf de kant aanmoedigen? Je kunt de route en de verwachte doorkomsttijden nu alvast bekijken en tijdens de tocht zelf is het team via een GPS-verbinding live te volgen.