Nieuws

Componence Asset List

14 februari 2017

200x200+Saskia+van+Es.png

Zo’n 180 leerlingen van het Amsterdams Lyceum kregen woensdag 8 februari gastcollege van Saskia van Es, werkzaam als klinisch psycholoog bij PsyQ en zelf moeder van een VWO-leerling. ‘Voorkomen en voorkómen van psychische stoornissen.’ was het thema van het college, waarin Saskia vertelde over vaak voorkomende psychische klachten en haar publiek via filmpjes liet ervaren wat het betekent om zo’n stoornis te hebben.

Gedachten uitpluizen

Het college ging over stigmatisering en Amy Winehouse, ADHD, autisme, persoonlijkheidsstoornissen en Trump (en de Goldwater rule die psychiaters verbiedt op afstand een diagnose te stellen bij bekende personen), depressie, angststoornissen en het horen van stemmen. Over waarom blowen niet handig is bij het hebben van buitengewone ervaringen. Wat je kunt doen als je last hebt van deze klachten. Hoe EMDR en andere cognitieve gedragstherapie werkt, ook bij het horen van stemmen. Dat ook CVS (chronisch vermoeidheid syndroom) een classificatie is in de DSM, het handboek voor de psychiatrie.

Verder leerde Saskia de leerlingen hoe je gedachten kunt uitpluizen, waar je (e-health) hulp kunt vinden en hoe de opleiding tot klinisch psycholoog eruit ziet.

 

 

Stemmen horen

Dat psychische klachten al in de puberteit kunnen ontstaan, maakte indruk. Een leerling wilde weten of eetstoornissen ook onder angststoornissen vallen, een ander wat er nou precies bedoeld werd met het filmpje Black Dog over depressie, een derde vroeg na afloop van de lezing hoe te handelen met een vriendin die een paniekstoornis had ontwikkeld. Een docente wilde weten of er sprake is van veel co-morbiditeit bij psychische stoornissen.

Het meest interessant vonden de leerlingen het gedeelte over stemmen horen; vooral dat er bij stemmen horen echt hersenactiviteit te zien is op een fMRI. Ze kregen van Saskia ook tips over wat je kunt doen als je stemmen hoort.

Ook een gastcollege op jouw school?

Parnassia Groep verzorgt op aanvraag gastcolleges over psychische klachten, over werken in de ggz en de laatste ontwikkelingen in deze bijzondere zorgsector. Op verzoek organiseren we ook rondleidingen, werkbezoeken en bijeenkomsten om leerlingen en studenten kennis te laten maken met onze zorgbedrijven en met het werk in de geestelijke gezondheidszorg.

Neem voor meer informatie contact op met het Stagebureau

T 088 35 70337 (ma, di, do, vrij: 8.30-16.00 uur; woensdag gesloten)
E stagebureau@parnassiagroep.nl