Nieuws

Componence Asset List

15 december 2020

sarah+geldermans+200x200.jpg

Heb je geregeld vragen over medicatie, bijvoorbeeld hoe ADHD-medicijnen of andere medicatie toe te passen? Of informatie over bijwerkingen, stemmingen of klachten die kunnen optreden? Of een andere directe vraag stellen aan onze psychiaters en GZ-psychologen?

Kies voor een vaste psychiater. Dat heeft voordelen.

Sinds 2018 bieden we voor grotere huisartsenpraktijken die regelmatig consultatievragen hebben, een vaste psychiater aan voor consultaties in de praktijk voor een vast aantal uren per maand. Sinds 2019 bijvoorbeeld werken in Rotterdam Zuid 2 psychiaters van Antes fysiek in 2 huisartsenpraktijken. De psychiaters ondersteunen bij zowel praktische zaken, zoals het regelen van medicatie of een juiste doorverwijzing, als bij zorginhoudelijke taken, zoals helpen van patiënten met complexe psychiatrische problemen.

Marieke Out, huisarts bij praktijk Lange Hille, in Rotterdam:

“Ik heb regelmatig vragen over medicatie: welke te starten, hoe af te bouwen? Als ik die gelijk beantwoord krijg, hoef ik patiënten minder vaak door te verwijzen. Daarom plannen wij vaak enkele patiënten in bij een psychiater van Parnassia Groep. Zij kunnen dan na een gesprek met de psychiater weer met ons (huisarts en POH-GGZ) verder. Voor de patiënt is fijn dat de zorg dichtbij blijft”.


Ook psychiaters zelf vinden het consulteren in de praktijk een mooie aanvulling:

Sarah Geldermans, psychiater van Antes, onder meer bij praktijk Lange Hille werkzaam, in Rotterdam:

“Ik kan vaak met betrekkelijk eenvoudige adviezen de patiënt en de huisarts weer verder helpen. Ik ondersteun in zijn beleid en we hebben korte lijnen. Ook help ik met verwijzingen naar de GGZ, indien nodig. Deze zijn dan gerichter, waardoor een patiënt sneller op de juiste plek terecht komt.

 

Lees het hele interview >

Voordelen vaste psychiater in de praktijk

  1. Face-to-face contact mogelijk, zelfs in coronatijd (volgens de RIVM-maatregelen)
  2. Patiënt kan direct met de psychiater schakelen.
  3. Sneller antwoord.
  4. Betere samenwerking en begrip.
  5. Eén contactpersoon die op de hoogte is.
  6. Directe lijn voor doorverwijzing: de juiste zorg op de juiste plek. 

Investering

Voor een 15 minuten advies, betaal je bijvoorbeeld 37,- euro. En een half uur gesprek met een psychiater en patiënt: kost bijvoorbeeld 74,- euro. Je kunt de kosten bij je zorgverzekeraar vergoed krijgen (via  de POH GGZ module ‘consultaties’). 

Praktisch

Een psychiater werkt in principe een vast dagdeel per maand op de huisartsenpraktijk.

Meer informatie en vragen

Meer lees je op de website van Parnassia Groep.

Zijn er nog vragen of heb je interesse in een vaste psychiater voor consultatie voor jouw praktijk? Neem dan contact op met je relatiemanager huisartsen in jouw regio.

Eerst proberen

Heb je slechts een enkele vraag? Of wil je eerst onderzoeken of consultatie met een psychiater voor jouw praktijk iets oplevert? Dan heb je 2 mogelijkheden (alleen voor patiënten nog niet in zorg bij Parnassia Groep):

Bel op werkdagen tussen 13.00 - 14.00 uur of 16.00 – 17.00 uur voor direct advies met de
Consultatielijn: 088 357 10 57.

Vraag digitale consultatie aan via het Parnassia Groep Portaal voor verwijzers. De dienstdoende psychiater beantwoordt je vraag binnen 24 uur.

Overige vragen kun je stellen via het verwijzerspunt.