Nieuws

Componence Asset List

31 mei 2024

rookvrij+200x200.png
Vandaag, 31 mei 2024, is het Wereld Niet Roken Dag. Parnassia Groep is een rookvrije organisatie en dat dragen we graag uit. Iedereen heeft recht op een rookvrije (werk)plek.  
 
In een rookvrije organisatie is niet-roken de norm. We willen een gezonde en rookvrije werkplek bieden aan collega’s en een goed voorbeeld zijn voor onze cliënten en de maatschappij. Collega’s en cliënten die willen stoppen, willen we daarin ondersteunen. Stoppen met roken is een persoonlijk besluit. Niemand wordt daartoe verplicht. Parnassia Groep sluit hiermee aan bij het Nationaal Preventieakkoord dat wij eind 2018 hebben ondertekend met als doel: eind 2025 is de ggz rookvrij. 

#ArtsenSlaanAlarm

Dit jaar is het thema van Wereld Niet Roken Dag ‘Bescherm kinderen tegen de invloed van de tabaksindustrie’ met als doel mensen bewust maken van de sluwe trucjes die de tabaksindustrie gebruikt om jongeren verslaafd te maken. En zorgen dat het gebruik van tabak en vapes onder jongeren daalt. #ArtsenSlaanAlarm vertellen wat de tabaksindustrie niet vertelt en delen hun hartenkreet over de gevaren. Wij vinden het ook belangrijk om ons bewust te zijn van de invloed van tabaksgebruik op de geestelijke gezondheid.  

Gezondheidswinst door een rookvrije ggz

Roken en vapen zijn grote gezondheidsproblemen, vooral in de geestelijke gezondheidszorg. Mensen met psychische klachten roken vaker en meer. Een rookvrije omgeving in de geestelijke gezondheidszorg kan jou helpen om positief te veranderen. Onderzoek laat zien dat roken je gezondheid slechter maakt. Roken kan de symptomen van psychische klachten erger maken en het herstel vertragen. Het kan ook medicijnen minder effectief maken en stress verhogen. Een rookvrij leven kan je gezondheid en welzijn verbeteren. Door te stoppen met roken, kun je je kansen op herstel vergroten. 

Wil jij hulp bij stoppen met roken? Stoppen doe je niet in je een(d)tje

Onderzoek laat zien dat je met begeleiding of coaching de grootste kans hebt om gestopt te blijven. Coaching bij stoppen met roken is over het algemeen gratis. Zorgverzekeringen vergoeden de coaching in de meeste gevallen helemaal. Informeer naar de mogelijkheden via je zorgverzekeraar. 

Meer tips die kunnen helpen met stoppen of om gestopt te blijven vind je via: ikstopnu.nl

Meer informatie over Parnassia Groep Rookvrij? Bekijk: onze website.