Preventie van psychische problemen

Rookvrij

Tabaks- en nicotineverslaving is een van de meest ernstige verslavingen. Wij vinden dat iedereen recht heeft op een rookvrije (werk)plek. Parnassia Groep is daarom een rookvrij organisatie. In een rookvrije organisatie is niet-roken de norm. Stoppen met roken is een persoonlijk besluit. Niemand wordt daartoe verplicht. Collega’s en cliënten die willen stoppen, willen we daarin ondersteunen. Wij gaan voor een rookvrije generatie. Alle kinderen hebben het recht om in een rookvrije omgeving op te groeien. 

Wat betekent dit voor jou?

Al onze locaties zijn rookvrij. Dit betekent dat je tijdens een bezoek of verblijf op onze locatie niet rookt in, om of voor het gebouw. Wil je toch roken? Dan verzoeken we je om ons terrein te verlaten. Daarnaast vragen we iedereen rekening te houden met de omwonenden door geen overlast te veroorzaken en sigaretpeuken op te ruimen.

Stoppen met roken blijft een persoonlijk besluit. Als je bij ons in behandeling bent en wil stoppen met roken, dan zullen wij je hierin uiteraard ondersteunen.

Voordelen rookvrij

Er zijn diverse voordelen om te stoppen met roken. Een aantal voordelen zijn:

  • Uit onderzoek is gebleken dat de kans van slagen van een behandeling groter wordt als je ook stopt met roken.
  • Jouw gezondheid verbetert, maar ook jouw stemming.
  • Je bespaart geld door te stoppen met roken.
  • Roken zet anderen aan tot roken. Als je stopt, motiveer en ondersteun je anderen ook in hun stopproces.

Stoptips van stoppers

'Zonder die verslaving leven is uiteindelijk zoveel fijner. Ik geloof echt dat iedereen het uiteindelijk kan.' Verschillende stoppers vertellen wat hun hielp.

Bekijk onderstaande video op Vimeo:

Ikstopnu.nl - Compilatie tips en stopmethode

Wil jij hulp bij stoppen met roken?

Onderzoek laat zien dat je met begeleiding of coaching de grootste kans hebt om gestopt te blijven. Coaching bij stoppen met roken is over het algemeen gratis. Zorgverzekeringen vergoeden de coaching in de meeste gevallen helemaal. Informeer naar de mogelijkheden via je zorgverzekeraar. Bekijk voor meer informatie, motivatie en tips ook ikstopnu.nl of bel met de stoplijn: 0800 – 1995. 

Rookvrije Generatie

De slechte effecten van roken zijn bekend. Daarom slaan wij als onderdeel van Verslavingskunde Nederland, een netwerk van verslavingszorginstellingen aangesloten bij het netwerk Nederland Rookvrij,de handen ineen. De initiatiefnemers van Nederland Rookvrij zijn de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. De missie van Nederland Rookvrij is om opgroeiende kinderen te beschermen tegen roken en meeroken. Samen zetten wij ons in voor het realiseren van een Rookvrije Generatie.

In onderstaand fimpje van #Artsenslaanalarm worden vier verontrustende feiten over roken onder de aandacht gebracht.