Nieuws

Componence Asset List

02 december 2022

Remmo-Pameijer+-200+%281%29.jpg

Parnassia Groep biedt het opleidingsonderdeel Geriatrie in de ggz/ouderenpsychiatrie, dat deel uitmaakt van de vijfjarige medisch-specialistenopleiding klinische geriatrie. Ons opleidingsdeel werd onlangs gevisiteerd met als resultaat een erkenning voor onbepaalde tijd.

Gemengde problematiek

Opleider Remmo Pameijer, die al 12 jaar als klinisch geriater werkt bij Parnassia en Antes, vertelt wat het vak zo interessant maakt: “een klinisch geriater behandelt kwetsbare oudere cliënten met gemengde problematiek op somatisch, psychisch en sociaal terrein. Als klinisch geriater ben je een generalist, wij kijken zowel naar de psychische als de somatische klachten van onze veelal oudere cliënten. Het zwaartepunt ligt bij neurocognitieve stoornissen. We zien veel cliënten met een combinatie van problemen, zoals ernstige gedragsproblemen en dementie, of cliënten met een combinatie van geheugenproblemen, verslavingsproblematiek en psychische problematiek. Het is pittige zorg, iedere cliënt is als een ingewikkelde puzzel die je moet oplossen om de juiste zorg te kunnen bieden.”

Rolmodel voor de aios

“Nu hebben we nog twee opleidingslocaties, bij Parnassia Haaglanden en Antes, binnenkort komt daar een derde locatie bij in Castricum (Parnassia Noord-Holland). Onze aios zijn ervaren dokters, die al drie tot vier jaar in een algemeen ziekenhuis hebben gewerkt en veel somatische kennis hebben. Bij ons volgen zij een opleidingsdeel van negen maanden, dat onderdeel is van de vijfjarige specialistenopleiding.  

Als opleider vind ik het belangrijk om de kwaliteit hoog te houden, samen te verbeteren en transparant toetsbaar te zijn in wat we doen. We hebben veel aandacht voor een veilig opleidingsklimaat en een goede balans tussen werk en privé. Ik wil een rolmodel zijn voor de aios, bijvoorbeeld door samen patiëntbesprekingen te doen.”

Warme ontvangst

Neline Huurman werkt sinds juni als AIOS Geriatrie. Ze is erg te spreken over de ontvangst en de kwaliteit van de opleiding: “Voordat ik hier begon, werd er al uitgebreid de tijd genomen om kennis te maken met de opleider en plaatsvervangend opleider. De eerste weken krijg je uitgebreid de tijd om te ‘landen’ en rustig je caseload op te bouwen. Er wordt regelmatig de tijd genomen om even met elkaar te zitten en wordt gevraagd hoe je het hier ervaart. De overgang van het ziekenhuis naar hier is best wel groot, daarom is het fijn dat hier aandacht voor is.  

De opleiders nemen het ‘opleiden’ heel serieus, er wordt uitgebreid de tijd genomen voor feedback, je merkt dat ze je echt wat bij willen brengen. Vakinhoudelijk, maar ook in je eigen persoonlijke ontwikkeling. Dit waardeer ik enorm.”

Heb je zelf interesse of ken je iemand die interesse heeft om door te groeien in deze boeiende specialisatie? Lees meer over onze mogelijkheden.