Nieuws

Componence Asset List

18 juli 2022

Regulier_200x200+Sandra+Kooij.jpg

“Het is hoog tijd dat de maatschappij, huisartsen, hoogleraren, werkgevers, leerkrachten en hulpverleners ADHD eerder herkennen en begrijpen. Zodat vooroordelen over ADHD verdwijnen en cliënten zonder aarzeling hulp durven vragen als zij dat nodig hebben.” Aldus psychiater Sandra Kooij (PsyQ) die namens Parnassia Groep de bijzondere leerstoel ADHD bij volwassenen bekleedt aan Amsterdam UMC, Afdeling Psychiatrie. Op vrijdag 30 september 2022, om 15.45 uur, aanvaardt zij haar ambt met het uitspreken van haar oratie ‘Tijd voor ADHD, ADHD & Tijd’.

ADHD en slaapproblemen

ADHD is een serieus, levenslang probleem, met veel bijkomende aandoeningen, ook op het gebied van de lichamelijke gezondheid. Die clustering van schade in de levens van mensen met ADHD op zowel geestelijk als lichamelijk gebied kunnen we alleen voorkomen door Tijd voor ADHD te maken. 

Het onderzoeksthema ‘ADHD en Tijd’ ligt Kooij na aan het hart. ADHD gaat bij 80% van de mensen gepaard met diverse typen slaapproblemen, maar vooral met de verlate slaapfasestoornis, een stoornis van de biologische klok in de hersenen. Die interne klok staat bij ADHD vanaf de kindertijd gemiddeld 1,5 uur later afgesteld dan normaal. Dat hangt samen met het late slaappatroon, maar ook met moeite hebben om op te staan, winterdepressies, het ontbijt overslaan, overgewicht en diabetes, en alle gevolgen van dien. 

Dit roept de vraag op wat de betekenis is van ‘Tijd’ voor ons functioneren en onze gezondheid. Wat betekent het als de kloktijd van de wereld om ons heen niet synchroon loopt met onze biologische klok? Dat resulteert waarschijnlijk in iets dat wij kennen als jetlag, voor alle organen in ons lichaam, en dat ook nog eens chronisch. Zou het mede daardoor komen dat ADHD met zoveel lichamelijke ziekten gepaard gaat? 

Symposium

Voorafgaand aan de oratie vindt er ook een symposium plaats over Tijd voor ADHD, ADHD & Tijd: chronobiologie, slaap, gezondheid en lifestyle. Onder andere PsyQ collega's Emma van Andel en Andreia Hazewinkel vertellen meer over chronobiologie in onderzoek en in de praktijk. Ook geeft Rutger den Hollander, ervaringsdeskundige en oprichter van Super Brains perspectief op lifestyle behandeling met de Super Brains app en vertelt cardioloog Janneke Wittekoek meer over ADHD en het Vrouwenhart. 

Bekijk het programma

Volg de oratie en het symposium op locatie en online

Je kunt de oratie en het symposium op vrijdag 30 september 2022 op locatie of online volgen. Het symposium vindt plaats in het Nieuwe Universiteitsgebouw, zaal 2, begane grond, de Boelelaan 1111 Amsterdam en de oratie in de Aula van de Vrije Universiteit, de Boelelaan 1105, Amsterdam. Wil je de oratie en het symposium op locatie volgen? Meld je dan aan door middel van onderstaande button. Er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Het symposium begint om 12.00 uur en duurt tot 15.00 uur. Via de website van Super Brains volg je het symposium. De oratie begint om 15.45 uur en is te volgen via YouTube

Meld je aan