Hoogleraren en lectoren bij Parnassia Groep

-

Regulier_200x200+Sandra+Kooij.jpg

Bijzondere leerstoel ADHD bij volwassenen, Amsterdam UMC, Afdeling Psychiatrie (locatie VUmc)

Bij ADHD denk je vooral aan kinderen, maar ook veel volwassenen en ouderen leven met de onrust, impulsiviteit en concentratieproblemen die ADHD typeren. Pas sinds 25 jaar wordt er onderzoek gedaan naar ADHD bij volwassenen en daarmee is het binnen de volwassenenpsychiatrie een jong vakgebied. Dankzij de bijzondere leerstoel kan er meer noodzakelijk onderzoek worden gedaan om volwassenen en ouderen met ADHD beter te helpen.

Als bijzonder hoogleraar gaat Kooij onder andere onderzoek doen naar de relatie tussen slaapproblemen en ADHD, naar de behandeling van ADHD bij ouderen en naar ADHD bij vrouwen. Doel is om uiteindelijk te komen tot nieuwe, effectieve en veilige behandelmogelijkheden. Een belangrijke onderzoeksvraag is bijvoorbeeld of ADHD niet eigenlijk een slaapstoornis is, en of behandeling van de slaapstoornis de ADHD kan verbeteren, waarmee een nieuwe aanpak in de behandeling kan worden gevonden.

BrainShare is een podcast waarin Sandra Kooij, psychiater en specialist in AD(H)D bij volwassenen, met experts in gesprek gaat over alle facetten van AD(H)D.
Sandra spreekt onder andere met dr. Cara Verdellen, Emma van Andel en prof. dr. Barbara Franke. Iedere podcast vertelt een andere expert over zijn vakgebied en wat de invloed is op de behandeling van AD(H)D.
Zie BrainShare | Podcast on Spotify

Over Sandra Kooij

Kooij is sinds 25 jaar de expert in Nederland op het gebied van ADHD bij volwassenen. Zij initieerde het eerste bevolkingsonderzoek naar ADHD bij volwassenen in Nederland, ontwikkelde het diagnostisch interview DIVA-5 in meer dan 20 talen en richtte Afdeling en Kenniscentrum ADHD bij volwassenen en ouderen op bij PsyQ/Parnassia Groep, dat sinds 2008 de TOPGGz erkenning heeft. Ze was voorzitter van de Richtlijn ADHD bij volwassenen (2015), startte het ADHD Netwerk van professionals in Nederland, en the European Network Adult ADHD met collega’s binnen en buiten Europa ten behoeve van samenwerking in onderzoek en patiëntenzorg.

Momenteel werkt Sandra Kooij bij Parnassia Groep als psychiater Programma ADHD bij volwassenen en ouderen PsyQ in Den Haag, Hoofd Kenniscentrum ADHD bij volwassenen en ouderen, Specialismeleider ADHD bij volwassenen PsyQ en Specialismeleider Neurobiologische Ontwikkelingsstoornissen Parnassia Groep. Zij is tevens President DIVA Foundation, Chair European Network Adult ADHD, Adviseur APSARD en Member Eunethydis.