Nieuws

Componence Asset List

08 april 2019

200x200+Hey+het+is+oke.jpg
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) start campagne ‘Hey! Het is oké, maak het bespreekbaar’ voor meer openheid over angst- en paniekstoornissen. Een angst- of een paniekstoornis drukt een stempel op je dagelijks leven. Er niet over durven of kunnen praten omdat je bang bent voor de reactie van de ander maakt het alleen maar zwaarder. Ook bij de zorgonderdelen van Parnassia Groep behandelen we zeer regelmatig mensen met klachten die wijzen op een angst- of paniekstoornis.

Opnieuw blijkt uit onderzoek dat 1 op de 5 Nederlanders er zelf mee te maken krijgt. Deze mensen zijn overmatig bezorgd - zeg maar angstig - over de toekomst, of over hun financiën, hun kinderen, of wat dan ook. Die angst beperkt hen in het dagelijkse leven en kan ook voor lichamelijke klachten zorgen. Duizeligheid, transpireren, een drukkend gevoel op de borst. Symptomen die lijken op een hartaanval, maar de angststoornis is de oorzaak.

Zo’n angst- of paniekstoornis heeft grote impact op mensen met dit probleem, maar ook de naaste omgeving heeft er ‘last’ van. In mei 2018 vertelde Anja Greeven, psycholoog bij PsyQ er al meer over. Hoe eerder je bij ons in behandeling komt, des te eerder ben je van de klachten af. Daarvoor zetten we diverse behandelmogelijkheden in. Onze Digitale Poli is daar een heel mooi voorbeeld van.

Digitale poli

Bij de digitale poli spreek je de behandelaar niet meer in de behandelkamer, maar online via beeldbellen en een chatfunctie. Deze online behandeling wordt ondersteund door de app NiceDay. Je hebt hiervoor alleen een smartphone met internet nodig. Deze behandeling is net zo effectief als een behandeling in een spreekkamer met een psycholoog. De digitale poli biedt nog een paar extra voordelen:

  • Je kunt sneller behandeld worden, de digitale poli heeft geen wachtlijst.
  • Het is intensiever en persoonlijker doordat je contact hebt op die momenten dat je dat nodig hebt.
  • Je bent in je eigen vertrouwde omgeving (dat kan thuis zijn, maar ook op het werk waar je in een eigen kamer een behandelsessie kunt doen).
  • Je hebt geen reistijd.

Lees meer over de campagne 'Hey! Het is oké, maak het bespreekbaar'