Angst is een goede raadgever. Het waarschuwt je tijdig voor gevaar. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Een angststoornis is een slechte raadgever. Je leert niet wanneer er geen echt gevaar dreigt, zegt Colin van der Heiden, specialismeleider angststoornissen bij PsyQ.

Als bijzonder hoogleraar werkt hij aan verbeteren van de samenwerking tussen de praktijk en universiteit, waardoor patiënten sneller effectievere behandelingen aangeboden moeten krijgen.

Wat is een angststoornis?

Angst is een normale menselijke reactie en een nuttige emotie. Angst waarschuwt en beschermt ons. Als er gevaar dreigt, zorgt angst ervoor dat we actie ondernemen om onszelf te beschermen.
Bij sommige mensen heeft angst de overhand gekregen. Alledaagse gebeurtenissen en situaties worden als bedreigend gezien en ervaren. Angst heeft dan een grote invloed op het dagelijks leven gekregen waardoor het dagelijks functioneren eronder lijdt. Wanneer uw angst uw dagelijkse leven in de weg staat is er sprake van een angststoornis. Sommige van deze stoornissen worden ook wel fobieën genoemd.

Wat is een fobie?

Wanneer u heel bang bent voor bepaalde dingen of specifieke situaties (zoals hoogtes of openbare gelegenheden) dan heeft u een specifieke fobie. Deze kunnen u beperken in uw dagelijkse leven. Alle fobieën vallen onder de algemene noemer angststoornissen. Wanneer een fobie onderdeel wordt van uw dagelijks leven, dan kan een angststoornis zich ontwikkelen. Lees meer over fobieën en angst.

Heb ik een angststoornis? Doe de online zelftest Angst.

Angst bij kinderen

Net als volwassenen kunnen kinderen angsten ontwikkelen. Ook bij kinderen is angst een waarschuwingssignaal voor reëel gevaar. Bij een angststoornis werkt dit signaal niet meer goed. Uw kind is dan angstig voor situaties die niet gevaarlijk zijn en dit belemmert uw kind.

Binnen Parnassia Groep behandelt Lucertis kinderen met een angststoornis.

Angst bij ouderen

Net als (jongere) volwassenen kunnen ouderen ook een angststoornis hebben. Vaak bestaat deze al langere tijd zonder herkend en goed behandeld te zijn. Meestal heeft de angststoornis dezelfde kenmerken als die bij jongere volwassenen. Als de angststoornis op latere leeftijd pas is ontstaan kan deze zich echter anders uiten. Er is ook een specifieke angststoornis die vrijwel alleen bij ouderen voorkomt.

In de regio Noord-Holland behandelt Dijk en Duin angststoornissen.
In Den Haag en omstreken biedt Parnassia behandeling voor angststoornissen. 

Bavo Europoort behandelt angststoornissen in de regio Rijnmond.