Nieuws

Componence Asset List

23 april 2024

200x200+jan+dirk+blom.png
De opleiding psychiatrie van Parnassia Groep bestaat 75 jaar. Ter gelegenheid daarvan vond op 2 november 2023 een jubileumsymposium plaats in de voormalige Caballerofabriek te Den Haag. Jan Dirk Blom, plaatsvervangend opleider bij de opleiding psychiatrie Haaglanden, hield daar een voordracht over de geschiedenis van de opleiding psychiatrie van de voormalige Stichting Rosenburg. Zijn verhaal is nu in boekvorm verschenen.

Volwaardige opleiding

Wat in 1948 begon met de erkenning van de opleiding tot zenuwarts van Stichting Rosenburg, is anno nu uitgegroeid tot drie volwaardige opleidingen psychiatrie in de regio’s Haaglanden, Noord-Holland en Rijnmond van Parnassia Groep. In het boekje passeren alle opleiders de revue, van de eerste, geneesheer-directeur Adriaan Endtz (opleider van 1948 tot 1961) tot en met de huidige hoofdopleider Karin Slotema. “Over Endtz is niet veel bekend”, schrijft Blom, “maar hij moet het afscheid hebben meegemaakt van de insulinecomakuur en de cardiazolshockkuur.”   

Bijzonder hoogleraar

In 2019 werd Karin Slotema namens Parnassia Groep benoemd tot bijzonder hoogleraar Persoonlijkheidsstoornissen aan de Erasmus Universiteit en in 2022 werd zij opleider bij de opleiding psychiatrie Haaglanden. Binnen haar bijzondere leerstoel doet Slotema onder andere onderzoek naar effectieve interventies van korte duur, zoals EMDR en kortdurende experiëLenntiële schematherapie in een groep. De tijden zijn veranderd.

Boekje 75 Jaar Opleiden Achter de Duinen

Ook psychiater worden? 

Wil jij ook in opleiding-tot-psychiater in de regio Haaglanden en misschien wel in de voetsporen treden van deze indrukwekkende voorgangers? Vacatures voor de opleidingsplaatsen komen in juli/augustus online – houd onze website en socials in de gaten. Meer informatie over de opleiding