Hoogleraren en lectoren bij Parnassia Groep

-

200x200+jan+dirk+blom.png

Bijzondere leerstoel klinische psychopathologie, Universiteit Leiden, Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW)

Jan Dirk Blom is als psychiater verbonden aan de High Care Mangostraat en de polikliniek Uncommon Psychiatric Syndromes van Parnassia. Hij is tevens plaatsvervangend opleider psychiatrie bij de academie van Parnassia Groep en universitair docent bij de Rijksuniversiteit Groningen. In 2011 en 2013 werd Blom door Mednet uitgeroepen tot toparts in het vakgebied psychiatrie en in 2014 won hij samen met de opleidingsgroep van de Parnassia Groep Academie de prijs voor best gewaardeerde opleiding psychiatrie.

Naast zijn werk als psychiater en opleider verricht Blom al jaren onderzoek. Hij promoveerde in 2003 op een kritisch proefschrift over schizofrenie. Sindsdien is hij auteur/coauteur van zo'n honderd wetenschappelijke publicaties, waaronder een encyclopedie over waarnemingsstoornissen (A Dictionary of Hallucinations). Blom publiceerde twee artikelen samen met de beroemde neuroloog Oliver Sacks, waarvan een in het toptijdschrift The Lancet.

Als bijzonder hoogleraar klinische psychopathologie richt Blom zich onder andere op onderzoek naar hallucinaties en andere psychotische verschijnselen, met als doel onze kennis van deze verschijnselen te vergroten en de zorg aan patiënten met een psychotische stoornis te verbeteren.