Nieuws
Depressie bespreekbaar maken
Componence Asset List
13 januari 2017
De laatste maandag van januari staat ook wel bekend als Blue Monday. De dag waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit heeft maken met het feit dat goede voornemens mislukt zijn, vakanties nog ver weg lijken en de dagen donker en kort zijn. Ieder jaar besteden veel grote kranten en andere media aandacht aan het fenomeen. Het sentiment rond Blue Monday is echter niet te vergelijken met het leed van een échte depressie.
Sombere gevoelens
Is het erg om je een dag somber te voelen? Nee. Soms is het fijn om de hele dag niets te doen en lekker in je bed te blijven liggen. Er is niets mis met een dag op de bank wegkruipen met een kop thee, een reep chocola en een goed boek. Eens een keer somber zijn, niet lekker in je vel zitten of een dipje hebben is niet meteen een depressie. Zo’n sombere bui verdwijnt meestal vanzelf. Het kan ook zijn dat de somberheid constant aanwezig is, waardoor je nauwelijks meer kan functioneren op je werk en je sociale contacten gaat vermijden. Dit kan erop wijzen dat je een depressie hebt.
Jongeren en jonge vrouwen
Depressieve klachten vormen bij jongeren en jonge vrouwen het meest voorkomende gezondheidsprobleem. 1 op de 15 jongeren en 1 op de 20 volwassenen heeft er last van. Vooral jonge vrouwen kampen steeds vaker met ernstige depressies en veel twintigers en dertigers zijn langdurig somber. Depressie treft gemiddeld 1 op de 10 mannen en 1 op de 5 vrouwen. Vrouwen hebben dus twee keer zoveel kans op een depressie, die samengaat met gevoelens van angst, woede en schaamte. Dat een depressie ook kan voorkomen tijdens menstruatie, bevalling of overgang is veelal onbekend.
Meer informatie: depressie en somberheid, zwangerschapsdepressie, depressie tijdens menstruatie, of depressie en overgang
Depressietest
Er is dus meer aandacht nodig om deze volksziekte, inmiddels in de top 3 van gezondheidsproblemen in Nederland, te voorkomen. En het taboe op depressie weg te nemen zodat mensen erover durven te praten. Praten is de belangrijkste eerste stap, want pas dan kun je de signalen van een depressie op tijd herkennen en er wat aan doen. Ben je langer dan twee weken somber, dan raden wij je aan een depressietest te doen of contact op te nemen met je huisarts.
Meer informatie over symptomen van depressie, ervaringsverhalen en tips zijn te vinden op de PsyQ.nl.
Volg een cursus
Volg je liever een gratis workshop van een van onze specialisten? Dat kan! Meld je dan nu aan voor een workshop bij jou in de buurt. Veel van deze cursussen zijn gratis.
Zoek deskundige hulp
Soms is er meer hulp nodig. Neem dan contact op met huisarts. Hij kan je zelf helpen of verwijzen naar een van onze specialisten. Wij helpen je graag waar nodig in je eigen taal of cultuur in samenwerking met i-psy. Voor hulp aan kinderen en jongeren werken we met Lucertis en De Jutters.