Postnatale depressie

Postnatale depressie

200x200+Jacqueline+A-Tjak.png

De postnatale depressie wordt ook wel zwangerschapsdepressie of postpartum depressie genoemd. Een postpartum depressie of postnatale depressie treedt op na de bevalling bij zo’n 10 tot 15 procent van de nieuwe moeders.

Een op de tien tot vijftien vrouwen zit niet op een roze wolk na de geboorte van hun kind. Hun wolk is niet roze, maar pikzwart. Zij hebben een postnatale depressie. Naast dat ze zich leeg voelen en angstig worstelen ze ook met andere gevoelens als bijvoorbeeld schuldgevoel en verwarring. Waarom ben ik niet blij met de geboorte van mijn kind? Hoe kan ik me nu zo naar voelen?  Gevoelens die horen bij een postnatale depressie.

Klachten postnatale depressie

De komst van een baby is een ingrijpende gebeurtenis. Het lijkt dan logisch dat de moeder te weinig slaapt en dus moe is. De baby is afhankelijk van de goede zorgen van de ouders. Logisch dat je bezorgd bent. Maar de lichamelijke en psychische klachten houden aan en worden niet minder. De klachten drukken een stempel op je dagelijkse leven.  

Klachten die vaak genoemd worden bij een postpartum depressie zijn:

  • somber en veel piekeren
  • extreem moe en lusteloos zijn (nergens zin in hebben, niets willen doen/ondernemen)
  • geen blijdschap voelen, niet op die roze wolk zitten, geen opgetogen, trots gevoel hebben
  • geen 'moedergevoel', maar het tegenovergestelde kan ook; overbezorgdheid voor je baby, jezelf niet geschikt vinden voor het moederschap komt ook voor
  • prikkelbaar
  • spontane huilbuien
  • nervositeit
  • moeilijk kunnen concentreren, in de war zijn en vergeetachtig
  • weinig en slecht slapen, of juist heel veel slapen 

Herken je de genoemde symptomen? Dan kun je een postnatale depressie hebben. Maak de zelftest depressie op de website van PsyQ. Dit is een onderdeel van Parnassia Groep. Je test of de klachten verband houden met een mogelijke postpartum depressie.

Depressielijn; voor een luisterend oor en advies

De hulptelefoon (088 - 505 43 34) van de Depressievereniging staat open voor iedereen met een depressie of hun naasten. Als je belt, krijg je een ervaringsdeskundige vrijwilliger aan de telefoon. Hier kun je je verhaal kwijt of om advies vragen. Vanuit hun eigen ervaring denken de mensen van de Depressielijn met je mee over wat een goede volgende stap voor jou zou zijn.

Op de volgende tijden zit er iemand voor jou klaar:

's Ochtends : 10.00 uur – 12.30 uur
's Middags  :  14.30 uur – 17.00 uur
's Avonds    :  19.00 uur – 21.00 uur

Het telefoonnummer is 088 - 505 43 34.
​​​​​​​De kosten voor deze lijn zijn de gebruikelijke belkosten. Mailen naar de Depressielijn kan ook als je dat prettiger vindt. Ook dan zal een van de ervaringsdeskundige vrijwilligers jouw vraag beantwoorden.

Ervaringen postnatale depressie

Waar is die roze wolk? Dat is een vraag die jaarlijks zo'n 1 op de 10-15 van de net bevallen moeders zich stellen. De VPRO heeft er een mooie, indringende documentaire over gemaakt. Roze wolk is het verhaal vanuit het perspectief van vier jonge gezinnen over een postnatale depressie. Deze intieme en openhartige film laat zien hoe het werkelijk voelt om met zo'n postnatale depressie te maken te hebben.

Oorzaak postnatale depressie

Er is niet 1 duidelijke oorzaak aan te wijzen. Deze depressie is ontstaat door een mix van biologische (veranderingen in je hormoonbalans), sociale en psychische factoren. Was je zwangerschap of bevalling problematisch? Ook dit kan bijdragen aan hyet ontstaan van een postnatale depressie. Erfelijkheid speelt een rol, net als stress. De optelsom van al deze factoren kunnen leiden tot een postnatale depressie.

Hoe lang duurt een postnatale depressie?

Meestal gaan de klachten die horen bij een postpartum depressie na een paar dagen tot enkele weken vanzelf over. Sommige vrouwen blijven echter maandenlang last houden van de klachten en worden ook neerslachtig. De klachten hoeven niet direct na de bevalling te beginnen. Soms beginnen deze enkele weken na de bevalling. Het stoppen met borstvoeding of bijvoorbeeld weer gaan werken kan ook aanleiding zijn voor het ontstaan van een postnatale depressie.

Heeft een postnatale depressie gevolgen voor het kind?

Een kind moet zich hechten aan de vader als aan de moeder. Als de postnatale depressie niet wordt behandeld gaat die hechting niet tot minder goed. Daarnaast maken de baby's ook minder oogcontact met anderen, ook al doet die ander daar zijn uiterste best voor. De baby is vaker ontevreden of zelfs boos vergeleken met andere baby's waarvan de moeder geen postnatale depressie heeft. Minder brabbelen is een mogelijk ander gevolg van de postnatale depressie van de baby. Dat kan een paar jaar later uitmonden in gedragsproblemen. Hyperactief gedrag, somberheid, angstig zijn daar uitingen van.

Door die postpartum depressie wordt er minder met het kind ondernomen, zoals spelen, voorlezen, zingen. Ze worden minder uitgedaagd en gestimuleerd. Hierdoor kunnen ze een ontwikkelingsachterstand oplopen ten opzichte van hun leeftijdsgenootjes op het gebied van taal, rekenen en motoriek. 

Behandeling van een postnatale depressie

Met gedragstherapie en medicijnen kan een postpartum depressie behandeld worden.

Gedragstherapie
In deze therapie leer je hoe je negatieve gedachten en gedrag om kunt zetten in positieve gedachten én gedrag. Daarnaast leer je bepaalde situaties anders aan te pakken. Je behandelaar kan je hier meer over vertellen.

Medicijnen
Als je last hebt van een postpartum depressie krijg je meestal antidepressiva voorgeschreven. Het duurt een aantal weken voordat de medicijnen ‘aanslaan’. Antidepressiva hebben bijwerkingen, waar je de eerste paar weken last van zult hebben. Welke bijwerkingen en in welke mate zijn per soort medicijn én per persoon weer anders. In sommige gevallen is zelfs borstvoeding te combineren de medicatie. Je behandelaar kan je daar verder over informeren. Antidepressiva moet je een aantal maanden gebruiken en afbouwen in overleg met je behandelaar.

Kalmerings- of slaapmiddelen
Je behandelaar kan daarnaast ook nog kalmerings- of slaapmiddelen voorschrijven. Deze helpen tegen spanning en onrust, tegen eventuele angstgevoelens en slapeloosheid. Je gebruikt deze medicijnen meestal niet langer dan een paar weken.

Depressie na bevalling of kraambedpsychose

Een depressie na bevalling, ook wel een kraambedpsychose of postpartum psychose genoemd, is een zeldzame en ernstige aandoening, die kort na de bevalling kan ontstaan (meestal binnen 1 week na de bevalling). Een op de 1.000 vrouwen krijgt te maken met een kraambedpsychose. Je krijgt dan de klachten die bij een postnatale depressie horen, maar daarnaast zijn er ook andere klachten zoals;  

  • waandenkbeelden, je verliest contact met de werkelijkheid
  • wisselend bewustzijn
  • verwardheid, je bent voor je omgeving niet meer te volgen
  • het gevoel het contact met jezelf en/of de omgeving kwijt te zijn
  • gedachten aan zelfdoding of de baby iets aan te doen

Denk je dat je een depressie na bevalling hebt? Schakel dan direct deskundige hulp in!

Oorzaak

Het is nog niet duidelijk hoe een kraambedpsychose ontstaat. Mogelijk spelen genetische factoren een rol. Verder onderzoek is dus noodzakelijk.

Hulp bij een kraambedpsychose

Bij een kraambedpsychose of postpartum psychose raken de zintuigen verstoord en de emoties lijken uitgeschakeld te worden. Omdat de moeder vaak zelf niet in de gaten heeft wat er aan de hand is, en daardoor dus ook niet beseft dat zij voor zichzelf als voor haar baby een gevaar is, is een gedwongen opname vaak noodzakelijk.

Een postnatale depressie voorkomen bij een volgende zwangerschap

Vrouwen die eerder een postpartum psychose hebben gehad lopen een groter risico na een volgende zwangerschap op een nieuwe psychose. Zij worden aangeraden in een zeer vroeg stadium van de zwangerschap contact op te nemen op te nemen met een psychiater en zich gedurende de zwangerschap ook te laten monitoren. Rust, regelmaat en medicatie direct na de bevalling is de behandeling die wordt aangeraden.