Omgaan met depressie
Omgaan met depressie
Omgaan met depressie
Tips tegen depressie
Een depressie is een ziekte, een ziekte van de geest. Hierdoor is de ander zichzelf niet meer. Die ander ziet alles door een negatieve, zwarte bril. Omgaan met depressie is niet makkelijk. Ga die ander niet overtuigen dat de wereld er echt anders uitziet, wat zo ziet en voelt die persoon dat niet. Je kunt wel zeggen dat die ander depressief is en dat die daarom de wereld door die zwarte bril ziet.
Omgaan met depressie
Geef mensen of je partner met een depressie de tijd om zijn/haar verhaal te doen. Dat lucht die persoon op. Stel open vragen, dus vragen die je niet met 'ja' of 'nee' kunt beantwoorden. Toon belangstelling en vraag de ander naar zijn gedachten. Iemand met een depressie schaamt zich vaak voor zijn gedachten. Andere, bedoeld wordt afwijkende, gedachten horen bij het ziektebeeld depressie.
Leven met een depressie
Mensen met een depressie kunnen het hebben over zelfmoord. Schrik niet van deze gedachten, maar bespreek het wel met degene met een depressie. Dat kan al helpen. Vertel degene dat hij waardevol is, dat er veel mensen blij zijn dat hij er is. Zeg ook dat deze gedachten horen bij een depressie en dat het voorbijgaat.
Blijf belangstellend
Een simpel app- of een sms-bericht met de vraag: 'Hoe gaat het met je?' doet de ander al goed. Blijf die belangstelling in de ander tonen. Lastig om dat vol te houden als de ander niet reageert, maar die belangstelling doet de ander goed.
Sluit de ander niet uit, maar betrek hem er juist bij
Vaak zie je dat iemand met een depressie geen zin heeft in een verjaardag, een feestje of een andere activiteit. Blijf diegene er wel voor uitnodigen, ook al krijg je geen reactie op de uitnodiging. Die uitnodiging wordt erg gewaardeerd, ook al merk je het niet.
Blijf dingen samen doen
In een depressie wil diegene zich het liefst terugtrekken en alleen zijn. Blijf stimuleren en blijf vragen om samen activiteiten buitenshuis te ondernemen, stel je hierin niet dwingend op.
De interesse voor een ander lijkt er niet te zijn
Bij mensen met een depressie zie je vaak dat ze niet geïnteresseerd zijn in de ander. Ze zijn onverschillig. Die 'houding' is het gevolg van de depressie. Je moet het degene met een depressie niet verwijten. Ook hier geldt, ze weten het zelf ook wel, maar kunnen zich er niet toe zetten om die interesse voor die ander ook daadwerkelijk te tonen.
Adviezen kunnen verkeerd vallen
Jouw goedbedoelde adviezen kan de ander opvatten als een verwijt. Degene met een depressie weet zelf ook wel wat hij moet doen, maar door de ziekte kan hij het niet. Dus geef geen advies, maar vraag of en hoe jij kunt helpen.
Waar kan ik je mee helpen?
De gewone dagelijkse dingetjes kunnen al te veel zijn voor iemand met een depressie. Afwas stapelt zich op, het huishouden versloft, boodschappen worden niet meer gedaan. Je eerste reactie is om bijvoorbeeld die afwas even weg te werken, maar dat moet je juist niet doen. Je moet het leven van de ander niet overnemen, of gaan bepalen. Vraag de ander waar je hem mee kunt helpen. Misschien kun je het samen doen.
Let op jezelf
Je kunt heel veel energie stoppen in iemand met een depressie. Zeker als het om iemand gaat om wie je veel geeft, is dit ook uitputtend. Je wilt alles doen om diegene met een depressie zo snel mogelijk van deze ziekte te laten genezen. In dat proces kun je ongewild jezelf uit het oog verliezen. Voordat je het weet ben je uitgeput en ben je zelf een patiënt geworden. Besef dat je geen hulpverlener bent en trek tijdig aan bel. Praat erover met je huisarts of met de hulpverlener van degene met een depressie. Let op jezelf en besteed ook tijd aan jezelf!
Depressielijn; voor een luisterend oor en advies
De hulptelefoon (088 - 505 43 34) van de Depressievereniging staat open voor iedereen met een depressie of hun naasten. Als je belt, krijg je een ervaringsdeskundige vrijwilliger aan de telefoon. Hier kun je je verhaal kwijt of om advies vragen. Vanuit hun eigen ervaring denken de mensen van de Depressielijn met je mee over wat een goede volgende stap voor jou zou zijn.
Op de volgende tijden zit er iemand voor jou klaar:
's Ochtends : 10.00 uur – 12.30 uur
's Middags : 14.30 uur – 17.00 uur
's Avonds : 19.00 uur – 21.00 uur
Het telefoonnummer is 088 - 505 43 34.
De kosten voor deze lijn zijn de gebruikelijke belkosten. Mailen naar de Depressielijn kan ook als je dat prettiger vindt. Ook dan zal een van de ervaringsdeskundige vrijwilligers jouw vraag beantwoorden.
Gratis en anoniem somberheidsmodule
Word jouw somberheidsklachten de baas. Gratis en anoniem!
Voel jij je soms depressief, somber en neerslachtig en wil je daar graag iets aan doen, maar wil of durf je geen (professionele) hulp te zoeken? Meld je dan aan voor de gratis en anonieme module ‘Somberheid’ van Indigo.
De online module bevat informatie, tips, oefeningen en verhalen van ervaringsdeskundigen waarmee je zelf op elk moment aan de slag kunt. Daarnaast heb je via een speciale berichtenfunctie anoniem contact met een zorgprofessional van Indigo West voor al je vragen en advies over somberheid.
Gratis en anoniem: te mooi om waar te zijn?
Nee hoor! Indigo West krijgt subsidie om deze module gratis te kunnen aanbieden. En anoniem betekent bij ons écht anoniem. Je hoeft behalve je emailadres geen persoonlijke gegevens aan ons door te geven. Indigo West maakt gebruik van het online behandelplatform van Newhealth.
Lees meer over de gratis module ‘Somberheid’ op de website of meld je direct aan!