Nieuws

Componence Asset List

19 februari 2018

E-health-alcohol-55-plus

Veel 55-plussers  drinken dagelijks uit gewoonte.  Zij zijn zich vaak niet bewust van wat  alcohol met hen doet. Als ze uiteindelijk hulp willen zoeken, spelen schaamte en angst vaak een grote rol.  Een online behandeling  van Indigo (samen met Stichting mirro) en Brijder biedt dan uitkomst: het is gratis, anoniem en de behandeling is vanuit huis te volgen. Een subsidieregeling anonieme e-mental health van het Zorginstituut Nederland maakt dit aanbod mogelijk.

 

‘Sinds ik een paar jaar terug in een burn-out en depressie terecht ben gekomen, drink ik regelmatig veel teveel. Ik wil hiermee stoppen, maar het lukt me niet. Ik drink witte wijn. Niet elke dag, maar wel om de dag. Minimaal 1 fles. Ik ben dit zo zat. Ik wil niet dat iemand het weet, dus eigenlijk wil ik het liefst anonieme hulp.’(anonieme cliënt die zich heeft aangemeld voor de online behandeling)

Gratis anonieme hulp

Ervaren zorgprofessionals van Indigo en Brijder bieden gratis anonieme hulp aan mensen. Mensen die wegens angst of schaamte voor hun omgeving geen professionele hulp durven te zoeken voor hun psychische klachten of verslaving.

Module bij Indigo

Eén van de gratis anonieme behandelingen die Indigo heeft, is voor 55-plussers met vragen over hun alcoholgebruik. Je volgt hierbij de online module ‘Alcohol en ouderen’ van Stichting mirro. De online module bevat: informatie, tips, oefeningen en verhalen van ervaringsdeskundigen, waarmee je zelf op elk moment aan de slag kunt. Daarnaast heb je via een speciale berichtenfunctie anoniem contact met een zorgprofessional voor al je vragen en advies.

Prettig en laagdrempelig inzicht krijgen
Inge Kuiper, preventiedeskundige bij Indigo Haaglanden: “Als mensen zichzelf de vraag stellen: “Moet ik me zorgen maken over mijn alcoholgebruik of niet?”, schamen ze zich er vaak voor om hier openlijk over te praten. Daarnaast kunnen eventuele kosten hen ervan weerhouden om professionele hulp te zoeken. Als de stap naar voorlichting of hulp te groot is, kan het anonieme aspect mensen net dat extra duwtje in de rug geven. Het is een prettige en laagdrempelige manier om inzicht te verkrijgen in jouw drinkpatroon. Is het verstandig om iets te veranderen en zo ja, hoe kun je dat doen?”

Duur en tijdsbesteding
De module kost circa 20 a 30 minuten per week, over 4 tot 6 weken verspreid.

Aanmelden Indigo
55-plussers die meer grip willen op hun alcoholgebruik kunnen zich aanmelden via alcoholenouderen.mirro.nl.

Anoniem; hoe werkt het?
Wouter Cammelbeeck, productmanager eHealth bij Stichting mirro: “Om de anonimiteit te waarborgen, vragen we zo min mogelijk persoonsgegevens uit. Bij de aanmelding is een voornaam/nickname, e-mailadres, geslacht en geboortedatum voldoende. Op het opgegeven e-mailadres ontvang je dan een uitnodiging voor een digitale vragenlijst van mirro, die  vaststelt of je in aanmerking komt voor deze zorg. Daarbij telt ook de eigen motivatie. Het geslacht bepaalt de vragen in de digitale vragenlijst. De opgegeven geboortedatum is nodig om later de digitale vragenlijst in te kunnen vullen en ter controle of je meerderjarig bent. Na beoordeling door een (GZ)-psycholoog start de gratis anonieme behandeling.”

Modules bij Brijder

Sinds 2004 biedt Brijder, als specialist in verslavingszorg, ook  anonieme eHealth aan. Hiermee  hebben ervaren professionals inmiddels  10.000 cliënten behandeld. De behandelingen zijn gebaseerd op de evidence based behandeling  ‘Cognitieve Gedragstherapie bij problematisch middelengebruik en gokken’.

Aanmelden Brijder
De online module is te vinden op: www.alcoholondercontrole.nl.
Naast alcohol biedt Brijder ook online hulp bij cannabis- of drugsgebruik, gokken en pokeren. Meer op www.brijder.nl. Daarnaast is een gratis e-consult met ervaringsdeskundigen mogelijk. Je kunt anoniem vragen stellen als je zelf last hebt van een verslaving. Maar het is ook voor familieleden, kinderen van ouders met een verslaving of collega’s en vrienden.

Over alcohol en ouder worden

Bij het ouder worden werkt ons lichaam anders dan toen we jonger waren. Het effect van een enkel glaasje alcohol is daarmee veel groter dan voorheen. Zo ben je eerder en langer onder invloed. Ook het effect van alcohol op de slaap is dus groter: met een glaasje op of ‘slaapmutsje’ val je wel makkelijker in slaap, maar de kwaliteit van slaap is minder goed. Alcohol is geen goede doorslaper. Ook kan een drankje de werking van bepaalde medicijnen verminderen of versterken. Het kan zijn dat mensen drinken voor de ontspanning of de gezelligheid, na een dag hard werken, of als tijdverdrijf. Ouder worden kan ook gepaard gaan met dingen als eenzaamheid en verlies. Dat kost veel energie. Dat kan ervoor zorgen dat een drankje extra lekker smaakt. En je (meer) gaat drinken.  Weet u wat alcohol met u doet? Wanneer u (extra) risico loopt? En hoe u de risico’s beperkt? De modules ‘Alcohol en ouderen’ en ‘Alcohol onder controle’ dragen hieraan bij.

Vragen of meer weten?
Kijk voor meer informatie op mirro.nl/anoniemehulp. U kunt uw vragen ook per mail stellen via anoniemeehealth@mirro.nl, of telefonisch: 085-489 89 99.  

Indigo en Brijder zijn onderdeel van Parnassia Groep.