Nieuws

Componence Asset List

19 januari 2018

200+x+200+zwanger.jpg

Sinds afgelopen maandag, ‘Blue Monday’, staat bij PsyQ het thema depressie centraal. Depressie is een psychische ziekte die 1 op de 20 volwassen Nederlanders op een bepaald moment krijgt. In dit artikel besteden we aandacht aan een postnatale depressie, ook wel postpartum depressie genoemd. 1 op de 10 vrouwen krijgt er na de bevalling mee te maken, maar er is (nog steeds) weinig aandacht voor.

Een zwangerschap en de geboorte van een kind hebben een flinke impact op het leven van jonge ouders. Meer dan de helft van de vrouwen heeft in de eerste tien dagen na de bevalling last van huilbuien, nervositeit, prikkelbaarheid en slaapproblemen. ‘Babyblues’ worden de huildagen wel genoemd. De negatieve gevoelens die een jonge moeder ervaart kunnen versterkt worden door de omgeving die de situatie niet begrijpt en er onhandig op reageert. Hierdoor kan de moeder onzeker worden in het verzorgen van haar baby of bang zijn dat het kind iets mankeert of overkomt. Depressiviteit en het niet kunnen genieten van de baby zijn het gevolg.

Hulp is hard nodig

Meestal gaan deze ‘babyblues’ vanzelf over, maar sommige vrouwen zijn maandenlang somber. Ze zijn prikkelbaar, angstig en  neerslachtig. Soms beginnen de klachten pas na enkele weken of als de moeder stopt met borstvoeding geven of weer gaat werken. Het is belangrijk dat een vrouw met een postnatale depressie hulp krijgt.

Anna (26) weet daar alles van. Met 33 weken zwangerschap, die overigens zeer gewenst en gepland was, raakte ze depressief. Anna: “Voor mijn zwangerschap ben ik al eerder behandeld voor een lichte depressie, maar door de hormonen van mijn zwangerschap waren de klachten zwaarder. Het uitte zich bij mij in verhoogd prikkelbaar zijn, neerslachtigheid, niet veel willen en niet veel leuk vinden.”

Voor de zwangerschap haalde ze veel positieve energie uit het sporten, maar dat kon nu niet zo goed meer. Daardoor was ze uit balans. “Ik voel me heel verantwoordelijk voor de baby in mijn buik en omdat ik niet lekker in mijn vel zat dacht  ik toch dat dit niet goed was voor de baby. Waardoor er nog meer paniek en angst bijkwam. Nu volg ik lichttherapie, heb gesprekken met mijn psycholoog bij PsyQ en krijg adviezen bij het bewegen en de voeding. “Het gaat nu beter met me, het gaat redelijk tot goed en dat is fijn.”

Symptomen postnatale depressie

De volgende symptomen kunnen wijzen op een postnatale depressie:

  • U bent zonder aanleiding overbezorgd of zenuwachtig
  • U geeft uzelf de schuld van alle dingen die misgaan
  • U bent ongelukkig en huilt vaak
  • U raak vaak zonder reden in paniek
  • U geniet niet van de zwangerschap
  • U slaapt niet goed
  • U voelt zich eenzaam
  • U bent moe en hebt nergens zin in
  • U hebt het gevoel dat u geen goede moeder bent

Vrouwenpoli

Anna is onder behandeling bij de Vrouwenpoli. Sinds 2014 heeft PsyQ onder leiding van psychiater Marjolijn de Kruif de Vrouwenpoli uitgebreid. Op deze poli is onder andere aandacht voor vrouwen met een depressie tijdens en na de zwangerschap.