Hoogleraren en lectoren bij Parnassia Groep
Hoogleraren en lectoren bij Parnassia Groep
Berno van Meijel
Bijzonder hoogleraar GGZ-verpleegkunde, VU Medisch Centrum te Amsterdam, Afdeling Psychiatrie; Lector GGZ Verpleegkunde, Hogeschool Inholland en bestuurslid van Akwa, het kwaliteitsinstituut voor de zorg.
Berno van Meijel werkt bij Parnassia Groep als onderzoeker/adviseur. Hij is verder lector en bijzonder hoogleraar GGZ-verpleegkunde. In 2003 promoveerde Van Meijel op terugvalpreventie bij patiënten met schizofrenie. Sinds 2000 is hij werkzaam bij de disciplinegroep Verplegingswetenschap van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU). Tevens werkte hij gedurende vier jaren als docent bij de HBO-V van de Hogeschool van Amsterdam. Zijn lectoraat GGZ-verpleegkunde aan Hogeschool Inholland ging in augustus 2003 van start. Per 1 oktober 2014 is hij tevens benoemd tot bijzonder hoogleraar GGZ-verpleegkunde aan de afdeling Psychiatrie van het VU medisch centrum. De leerstoel richt zich op de ontwikkeling van kennis die bijdraagt aan het ontwerp van nieuwe, of de verbetering van bestaande interventies, die leiden tot een betere kwaliteit van de GGZ-verpleegkundige zorg. De interventies worden vervolgens op hun effectiviteit getoetst binnen de verpleegkundige praktijk. Het onderzoek heeft een sterk praktijkgericht karakter, waarmee het bijdraagt aan kwaliteitsverbetering van de zorg en het onderwijs.
David van den Berg
Bijzonder hoogleraar Complexiteit van psychopathologie: interventie, preventie en modellen, Faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen, afdeling Klinische-, Neuro- en Ontwikkelingspsychologie, Vrije Universiteit (VU) Amsterdam.
David van den Berg
Bijzonder hoogleraar Complexiteit van psychopathologie: interventie, preventie en modellen, Faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen, afdeling Klinische-, Neuro- en Ontwikkelingspsychologie, Vrije Universiteit (VU) Amsterdam.
David van den Berg is klinisch psycholoog en hoofd van het Mark van der Gaag Research Centre van Parnassia Groep in Den Haag. Hij is sinds 2024 bijzonder hoogleraar klinische psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Verder is hij supervisor bij de VGCt, EMDR practitioner en gespecialiseerd in de psychologische behandeling van psychose en PTSS. David is boegbeeld voor de TOPGGz afdeling Early Detection and Intervention Team (EDIT) Haaglanden en bestuurslid van de stichting Cognitie en Psychose (gedachten uitpluizen), van de sectie Stemmen, Achterdocht en Andere Bijzondere Belevingen van de VGCt, en van de stichting Redesigning Society.
Van den Berg promoveerde op onderzoek naar traumagerichte behandeling bij mensen met psychosen (TTIP). Zijn huidige onderzoek richt zich voornamelijk op het testen van (nieuwe) psychologische interventies voor mensen met ernstige psychische problemen, preventie van langdurige en ernstige mentale problemen en de ontwikkeling van nieuwe modellen, taal en praktijken op basis van complexiteitsbenadering.
Met het onderzoek dat Van den Berg binnen de leerstoel doet wil hij bijdragen aan drie thema’s:
- De huidige zorg voor mensen met ernstige mentale problemen verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn FeelingSafe-NL en de Re.Process studie.
- Voorkomen dat mensen langdurig vastlopen in het leven. Zoals met Mentaal Lokaal Wassenaar, waarin een domeinoverstijgend netwerk wordt opgebouwd inclusief nuttige tools om de mentale veerkracht te bevorderen van jongeren met beginnende mentale problemen.
- Bijdragen aan nieuwe modellen, taal en praktijken op basis van de complexiteitsbenadering. Het belangrijkste project op dit gebied is Patterns of Life waarin onder andere ggz-professionals, ervaringsdeskundigen, ontwerpers, filosofen en programmeurs een nieuwe herstelgerichte diagnostiek voor de ggz ontwikkelen op basis van de complexiteitsbenadering (Patroon Diagnostiek).
Zijn werkmotto’s zijn: grootse ambities, bescheiden doelen! en #durftefalen.
Hedwig van Bakel
Leerstoel Infant Mental Health, Tilburg University
Hedwig van Bakel
Leerstoel Infant Mental Health, Tilburg University
Prof. dr. Hedwig van Bakel is GZ-psycholoog bij Youz en bijzonder hoogleraar Infant Mental Health aan Tilburg University. Haar onderwijs- en onderzoeksactiviteiten richtten zich op de rol van relaties en sociale interacties bij (behandeling van) kinderen en volwassenen met mentale problemen. Per 1 november 2024 is zij tevens benoemd tot hoogleraar Klinische Psychologie bij de faculteit Psychologie van de Open Universiteit.
Van Bakel studeerde orthopedagogiek en neuro- en revalidatiepsychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en behaalde de Executive Master of Health Administration (MHA) aan TIAS Business School. In 2002 promoveerde ze cum laude bij dezelfde universiteit. Ze was als docent en onderzoeker verbonden aan de Universiteit Maastricht en de Radboud Universiteit en sinds 2004 als universitair (hoofd)docent aan Tilburg University. Naast haar academische werk, was ze als neuropsycholoog en orthopedagoog verbonden aan AMC Maastricht, Radboud MC Nijmegen en sinds 2006 als Gz-psycholoog bij verschillende instellingen. Haar klinische ervaring en opgebouwde netwerk met praktijkinstellingen zal ze inzetten om onderwijs, onderzoek en klinische praktijk zo optimaal mogelijk te verbinden.
Jan Dirk Blom
Bijzondere leerstoel klinische psychopathologie, Universiteit Leiden, Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW)
Jan Dirk Blom
Bijzondere leerstoel klinische psychopathologie, Universiteit Leiden, Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW)
Jan Dirk Blom is als psychiater verbonden aan de High Care Mangostraat en de polikliniek Uncommon Psychiatric Syndromes van Parnassia. Hij is tevens plaatsvervangend opleider psychiatrie bij de academie van Parnassia Groep en universitair docent bij de Rijksuniversiteit Groningen. In 2011 en 2013 werd Blom door Mednet uitgeroepen tot toparts in het vakgebied psychiatrie en in 2014 won hij samen met de opleidingsgroep van de Parnassia Groep Academie de prijs voor best gewaardeerde opleiding psychiatrie.
Naast zijn werk als psychiater en opleider verricht Blom al jaren onderzoek. Hij promoveerde in 2003 op een kritisch proefschrift over schizofrenie. Sindsdien is hij auteur/coauteur van zo'n honderd wetenschappelijke publicaties, waaronder een encyclopedie over waarnemingsstoornissen (A Dictionary of Hallucinations). Blom publiceerde twee artikelen samen met de beroemde neuroloog Oliver Sacks, waarvan een in het toptijdschrift The Lancet.
Als bijzonder hoogleraar klinische psychopathologie richt Blom zich onder andere op onderzoek naar hallucinaties en andere psychotische verschijnselen, met als doel onze kennis van deze verschijnselen te vergroten en de zorg aan patiënten met een psychotische stoornis te verbeteren.
Karin Slotema
Bijzonder hoogleraar Persoonlijkheidsstoornissen, Erasmus School of Social and Behavioral Sciences, Department of Psychology, Education & Child Studies, Section Clinical Psychology, Erasmus Universiteit Rotterdam
Karin Slotema
Bijzonder hoogleraar Persoonlijkheidsstoornissen, Erasmus School of Social and Behavioral Sciences, Department of Psychology, Education & Child Studies, Section Clinical Psychology, Erasmus Universiteit Rotterdam
Persoonlijkheidsstoornissen komen veelvuldig voor. Patiënten en hun omgeving kunnen er sterk onder lijden. Aanwezigheid van een persoonlijkheidsstoornis kan een negatief effect hebben op de behandeling van andere psychiatrische stoornissen. Ook overlijden patiënten met deze complexe psychische stoornis op jongere leeftijd dan leeftijdgenoten zonder deze ziekte. Persoonlijkheidsstoornissen brengen dan ook hoge kosten met zich mee voor de maatschappij.
Wegens het negatieve stigma van persoonlijkheidsstoornissen en het feit dat zij moeilijk worden herkend, is vaak sprake van onderbehandeling. Als bijzonder hoogleraar wil Slotema een bijdrage leveren aan de afname van het stigma en de verbetering van de diagnostiek en behandeling van persoonlijkheidsstoornissen. Ook wil zij met de bijzondere leerstoel de samenwerking tussen universiteit en ggz-instellingen versterken.
Expertisecentrum PsyQ Persoonlijkheidsstoornissen Den Haag
Een deel van de patiënten met een persoonlijkheidsstoornis profiteert onvoldoende van het reguliere hulpaanbod. Verschillende psychotherapieën blijken effectief voor persoonlijkheidsstoornissen; vaak zijn deze intensief en hebben ze een lange duur. Het is echter nog niet duidelijk welke patiënt het meeste baat heeft bij welke psychotherapie. Daarnaast kan de ontwikkeling van patiënten die ernstig getraumatiseerd zijn geraakt, zijn vastgelopen, waardoor psychotherapie bij hen minder effectief is, is de visie van Slotema.
Met deze bijzondere leerstoel wil Slotema de kwaliteit van leven van patiënten met persoonlijkheidsstoornissen verbeteren. Enerzijds door te onderzoeken welke behandelingen effectief zijn voor welke patiënten, anderzijds door onderzoek naar effectieve interventies met een korte duur. Mogelijke beloftevolle behandelingen zijn bijvoorbeeld EMDR en psychosebehandeling, kortdurende experiëntiële schematherapie in een groep en niet-invasieve hersenstimulatie. Hiertoe heeft zij het Expertisecentrum PsyQ Persoonlijkheidsstoornissen Den Haag opgericht. Verschillende afdelingen van Parnassia Groep en andere instellingen dragen bij aan de onderzoeken. Binnen het Kennisnetwerk Persoonlijkheidsstoornissen heeft zij een netwerk van onderzoekers op het gebied van persoonlijkheidsstoornissen gevormd, met als doel uitwisseling van kennis vanuit onderzoek binnen Parnassia Groep.
Over Karin Slotema
Slotema werkt sinds 2007 als psychiater bij het Programma Persoonlijkheidsstoornissen van PsyQ in Den Haag. Vanaf 2022 is zij opleider psychiatrie bij Parnassia Groep, regio Haaglanden. Zij is onder andere lid van de Landelijke Visitatiecommissie voor de opleiding psychiatrie en lid van de Commissie Wetenschappelijke Activiteiten van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.
In 2011 promoveerde zij op het onderwerp Behandeling van patiënten met therapieresistente auditieve verbale hallucinaties met behulp van repetitieve transcraniële hersenstimulatie en neuroimaging.
Niels Mulder
Bijzondere leerstoel Openbare Geestelijke Gezondheidszorg, Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus MC, Afdeling Psychiatrie
Niels Mulder
Bijzondere leerstoel Openbare Geestelijke Gezondheidszorg, Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus MC, Afdeling Psychiatrie
Niels Mulder is hoogleraar Openbare Geestelijke Gezondheidszorg bij het Erasmus MC en als psychiater, opleider en onderzoeker werkzaam bij Antes, onderdeel van Parnassia Groep. De onderzoeksactiviteiten vinden plaats in het kader van het Onderzoekcentrum ESPRi, een samenwerkingsverband tussen de GGZ Instellingen in Rijnmond, de GGD en het Erasmus MC. Mulder werkt als psychiater in de acute psychiatrie en doet onderzoek op het gebied van de OGGZ (bevolkingsonderzoek, acute psychiatrie, toepassing van dwang), (F)ACT, therapietrouw, en epidemiologie (algemene bevolking, ROM) en heeft in dit kader diverse onderzoekssubsidies verkregen. Hij publiceert over acute psychiatrie, openbare geestelijke gezondheidszorg, bemoeizorg, drang en dwang in diverse (inter)nationale tijdschriften en boeken.
Daarnaast is Mulder voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP).
Robert Vermeiren
Hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie en directeur patiëntenzorg bij Curium-LUMC en voor een dagdeel in de week gedetacheerd bij Parnassia Groep
Robert Vermeiren
Hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie en directeur patiëntenzorg bij Curium-LUMC en voor een dagdeel in de week gedetacheerd bij Parnassia Groep
Robert Vermeiren is voorzitter van een Wetenschappelijke Onderzoekscommissie voor de kinder- en jeugdpsychiatrie die door Parnassia Groep is ingesteld. LUMC, Curium-LUMC en Parnassia Groep willen hiermee samen zorgdragen voor excellent wetenschappelijk onderzoek voor kinderen met psychiatrische problemen en hun ouders en/of opvoeders. De onderzoeksresultaten dragen bij aan wetenschappelijk gefundeerde vernieuwing en verbetering van de zorg voor kinderen en jongeren en hun omgeving.
Vermeiren is hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie, directeur patiëntenzorg bij Curium-LUMC en hoofd van de afdeling Onderzoek en Onderwijs. Hij is tevens hoofdredacteur van de Psychiater en bestuurslid van de NVvP - afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie en het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.
Door praktijk en wetenschap te verbinden streeft Vermeiren ernaar het welzijn van jongeren en hun gezinnen te verbeteren. De speerpunten van zijn onderzoek zijn het verbeteren van de herkenning van relevante sterktes en zwaktes van jongeren (triage en diagnostiek) en het verbeteren van de behandeling in de praktijk (gepaste zorg). Daarnaast richt Vermeiren zich onder andere op beeldvormend onderzoek van de hersenen.
Sandra Kooij
Bijzondere leerstoel ADHD bij volwassenen, Amsterdam UMC, Afdeling Psychiatrie (locatie VUmc)
Sandra Kooij
Bijzondere leerstoel ADHD bij volwassenen, Amsterdam UMC, Afdeling Psychiatrie (locatie VUmc)
Bij ADHD denk je vooral aan kinderen, maar ook veel volwassenen en ouderen leven met de onrust, impulsiviteit en concentratieproblemen die ADHD typeren. Pas sinds 25 jaar wordt er onderzoek gedaan naar ADHD bij volwassenen en daarmee is het binnen de volwassenenpsychiatrie een jong vakgebied. Dankzij de bijzondere leerstoel kan er meer noodzakelijk onderzoek worden gedaan om volwassenen en ouderen met ADHD beter te helpen.
Als bijzonder hoogleraar gaat Kooij onder andere onderzoek doen naar de relatie tussen slaapproblemen en ADHD, naar de behandeling van ADHD bij ouderen en naar ADHD bij vrouwen. Doel is om uiteindelijk te komen tot nieuwe, effectieve en veilige behandelmogelijkheden. Een belangrijke onderzoeksvraag is bijvoorbeeld of ADHD niet eigenlijk een slaapstoornis is, en of behandeling van de slaapstoornis de ADHD kan verbeteren, waarmee een nieuwe aanpak in de behandeling kan worden gevonden.
BrainShare is een podcast waarin Sandra Kooij, psychiater en specialist in AD(H)D bij volwassenen, met experts in gesprek gaat over alle facetten van AD(H)D.
Sandra spreekt onder andere met dr. Cara Verdellen, Emma van Andel en prof. dr. Barbara Franke. Iedere podcast vertelt een andere expert over zijn vakgebied en wat de invloed is op de behandeling van AD(H)D.
Zie BrainShare | Podcast on Spotify
Over Sandra Kooij
Kooij is sinds 25 jaar de expert in Nederland op het gebied van ADHD bij volwassenen. Zij initieerde het eerste bevolkingsonderzoek naar ADHD bij volwassenen in Nederland, ontwikkelde het diagnostisch interview DIVA-5 in meer dan 20 talen en richtte Afdeling en Kenniscentrum ADHD bij volwassenen en ouderen op bij PsyQ/Parnassia Groep, dat sinds 2008 de TOPGGz erkenning heeft. Ze was voorzitter van de Richtlijn ADHD bij volwassenen (2015), startte het ADHD Netwerk van professionals in Nederland, en the European Network Adult ADHD met collega’s binnen en buiten Europa ten behoeve van samenwerking in onderzoek en patiëntenzorg.
Momenteel werkt Sandra Kooij bij Parnassia Groep als psychiater Programma ADHD bij volwassenen en ouderen PsyQ in Den Haag, Hoofd Kenniscentrum ADHD bij volwassenen en ouderen, Specialismeleider ADHD bij volwassenen PsyQ en Specialismeleider Neurobiologische Ontwikkelingsstoornissen Parnassia Groep. Zij is tevens President DIVA Foundation, Chair European Network Adult ADHD, Adviseur APSARD en Member Eunethydis.
Bekijk oratie: Tijd voor ADHD, ADHD & tijd
Vincent Hendriks
Bijzondere leerstoel Verslaving en Psychiatrische Comorbiditeit bij Jeugdigen, Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie
Vincent Hendriks
Bijzondere leerstoel Verslaving en Psychiatrische Comorbiditeit bij Jeugdigen, Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie
Vincent Hendriks werkt sinds 1997 als hoofd van het Parnassia Addiction Research Centre (PARC) bij Brijder Verslavingszorg (Parnassia Groep). Naast zijn werk bij Brijder is hij als stuurgroeplid verbonden aan Stichting Resultaten Scoren, het landelijke kenniscentrum op het gebied van verslavingszorg, en is hij lid van de Erkenningscommissie Justitiële Interventies.
Hendriks begon zijn wetenschappelijke werk naar verslaving in 1985 bij het toenmalige psychiatrisch centrum Bloemendaal te Den Haag en het Instituut voor Verslavingsonderzoek (IVO) in Rotterdam en behaalde in 1990 zijn doctorsgraad bij de faculteit Geneeskunde van de Erasmus Universiteit op het thema ‘Verslaving en Psychopathologie’. Van 1997 tot 2007 was hij als senior onderzoeker werkzaam bij de Centrale Commissie Behandeling Heroïneverslaafden (CCBH), de commissie die in opdracht van minister Els Borst het landelijke onderzoek uitvoerde naar de effectiviteit van behandeling met heroïne op medisch voorschrift bij chronische heroïneverslaafden.
Met zijn leeropdracht bij het LUMC wil Hendriks het onderzoek en onderwijs op het gebied van verslaving bij jongeren stimuleren en de samenwerking tussen de jeugdpsychiatrie, jeugdverslavingszorg en academische setting versterken. Hij richt zich daarbij vooral op de effectiviteit van bestaande en nieuwe verslavingsinterventies, de psychologische en (neuro)biologische processen die daaraan ten grondslag liggen, en de mogelijkheden om interventies beter af te stemmen op deelgroepen jongeren. Naast onderzoek verzorgt hij onderwijs op het gebied van verslaving bij het LUMC en de Universiteit Leiden.
De kracht van de klik
Ongeveer een op de vier jongeren krijgt te maken met een psychische stoornis, waaronder middelengebruik. Uit onderzoek blijkt dat een aanzienlijk deel van de jongeren die hiervoor hulp vragen onvoldoende baat heeft bij de behandeling. Daarom wordt er naast specifieke behandeltechnieken ook gekeken naar andere factoren die het behandelsucces kunnen vergroten.
Eén daarvan is de behandelrelatie tussen therapeut en jongere; de zogeheten therapeutische alliantie. In de PACT-studie van PARC (Parnassia Addiction Research Centre – Parnassia Groep Academie) wordt deze alliantie onderzocht. Onlangs verscheen in Tijdschrift voor Psychiatrie een artikel over het eerste deel van het onderzoek: ‘De therapeutische alliantie als voorspeller in de behandeling van jongeren’.
In de video vertellen onderzoeker Patty van Benthem en onderzoeker/bijzonder hoogleraar Vincent Hendriks over de kracht van de klik:
Yolanda Nijssen
Bijzonder lectoraat Herstelgericht Werken bij Ernstige Psychische Aandoeningen, Centre of Expertise Urban Vitality, Hogeschool van Amsterdam (HvA)
Yolanda Nijssen
Bijzonder lectoraat Herstelgericht Werken bij Ernstige Psychische Aandoeningen, Centre of Expertise Urban Vitality, Hogeschool van Amsterdam (HvA)
Yolanda Nijssen is als senior onderzoeker verbonden aan de academie van Parnassia Groep. Daar leidt ze onderzoeksprojecten rondom herstelgerichte zorg. Nijssen is opgeleid als verpleegkundige, zowel in de somatiek als in de psychiatrie. Na haar masteropleiding Evidence Based Practice bij het AMC, promoveerde ze in 2000 op een onderzoek naar de kwaliteit van zorg op gesloten opnameafdelingen. Daarna ging ze verder in het onderzoek, eerst bij AMC De Meren/Arkin en later bij Parnassia Groep. Naast het lectoraat Herstelgericht werken bij ernstige psychische aandoeningen, verzorgt Yolanda lessen bij de master GGZ-Verpleegkunde aan de HvA.
De ongeveer 250.000 mensen in Nederland met een Ernstige Psychische Aandoening (EPA) hebben naast hun psychische problemen vaak ook maatschappelijke en financiële problemen, een slechte(re) woonsituatie, een klein netwerk, last van discriminatie en/of (zelf)stigma, en als gevolg daarvan veelal een slechtere gezondheid en een lagere levensverwachting.
Als bijzondere lector Herstelgericht Werken bij Ernstige Psychische Aandoeningen richt Nijssen zich op de vraag ‘hoe kunnen we mensen met EPA zo goed mogelijk ondersteunen bij hun herstel? Vanuit het lectoraat wordt onderzoek gedaan naar de beste herstelondersteuning in de praktijk.
Voor Parnassia Groep is herstelgerichte zorg een belangrijk speerpunt. Nijssen: “Herstelgericht werken bij cliënten met EPA gaat om goed aansluiten bij hoe iemand zelf zijn klachten en problemen begrijpt, bij zijn culturele, maatschappelijke en sociale context en welke doelen en oplossingen hij ziet.” Nijssen was al nauw betrokken bij verschillende (onderzoeks)initiatieven om herstelgerichte zorg binnen Parnassia Groep naar een hoger niveau te brengen. Het lectoraat is hiervan een logisch vervolg.
Het bijzondere lectoraat Herstelgerichte Zorg sluit aan bij de (andere) lectoraten van het Centre of Expertise Urban Vitality van de Hogeschool van Amsterdam en specifiek het thema Intensieve Complexe Zorg. Vanuit dit thema wordt onderzoek gedaan naar concepten als sociale kwetsbaarheid, coping, veerkracht, versterken van het steunsysteem, cliënt- en familieparticipatie en verbeteren van de toegang tot zorg.
Het lectoraat richt zich op vier thema’s waaronder praktijkgericht onderzoek wordt gedaan:
- De herstelgerichte houding. Welke competenties hebben begeleiders nodig? Wat gaat goed en waar liggen de knelpunten?
- Methodieken en meetinstrumenten. Hoe werken ze in de praktijk en wat leveren ze op?
- De samenwerking tussen de cliënt, de zorgprofessional(s) en het netwerk rondom de cliënt. Hoe verloopt deze?
- Beeldvorming en stigma. Hoe worden cliënten bejegend en welke effecten heeft dit?
Wijbrand Hoek
Hoogleraar psychiatrie, Universitair Medisch Centrum Groningen, Rijksuniversiteit Groningen; Bijzonder hoogleraar epidemiologie, Columbia University, New York
Wijbrand Hoek
Hoogleraar psychiatrie, Universitair Medisch Centrum Groningen, Rijksuniversiteit Groningen; Bijzonder hoogleraar epidemiologie, Columbia University, New York
Binnen Parnassia Groep is Wijbrand Hoek als behandelaar actief bij PsyQ Eetstoornissen in Den Haag en bij i-psy Utrecht.
Hoeks expertise ligt op het terrein van eetstoornissen, transculturele psychiatrie en psychotische stoornissen. Gekoppeld aan deze interessegebieden begeleidt hij tien promovendi; op één na collega's van Parnassia Groep.
Hoek fungeert als een van de boegbeelden van TOPGGz-afdeling Eetstoornis Expert Netwerk (ÉÉN), een samenwerking tussen de zorgprogramma's eetstoornissen van Parnassia Groep (Youz en PsyQ) en Emergis. Recent nam hij deel aan een Gezondheidsraadcommissie die een landelijke uniforme aanpak van eetstoornissen adviseert in het rapport Advies Preventie en vroege behandeling van eetstoornissen.
Hij was voorzitter van de werkgroep die de Zorgstandaard Eetstoornissen heeft voorbereid en opgeleverd. Van 2007-2013 nam hij deel aan de herziening van de DSM-5 als lid van de werkgroep Eetstoornissen en van de studiegroep Impairment en Disability. Hij is consultant voor de ontwikkeling van de WHO Disability Assessment Schedule (WHODAS 2.0), samen met Daphne van Hoeken (senior onderzoeker bij Parnassia Groep). In 2011 ontving hij de Leadership Award in Research van de Academy for Eating Disorders en in 2010 het erelidmaatschap van de Nederlandse Academie voor Eetstoornissen.
Hoek zit in de redactieraad van vier internationale tijdschriften en is plaatsvervangend hoofdredacteur van www.psychiatrienet.nl.