Preventie
Preventie
Wat kun je zelf doen
Wij geven je graag tips om jouw mentale fitheid te vergroten en problemen te voorkomen of op tijd aan te pakken. Op de pagina Zo blijf je mentaal fit vind je meer informatie.
Voorkom erger en pak je problemen tijdig aan
Niet afwachten totdat ‘de klachten wel overwaaien’, maar zo snel als mogelijk beginnen met een aanpak van de problemen. Wetenschappelijk is aangetoond dat tijdig aanpakken van problemen beter is dan niets doen. Anders komen de problemen later naar boven en zijn dan moeilijker aan te pakken en/of te behandelen.
Preventie Parnassia Groep
Onderdelen van Parnassia Groep zoals Indigo, Brijder en Youz zetten zich actief in met preventieactiviteiten.
Indigo (GGZ-preventie en Verslavingspreventie)
Indigo zet in op zowel GGZ-preventie (West-Nederland) en Verslavingspreventie (Haaglanden). Met onze activiteiten werken we aan het versterken van de mentale gezondheid en vitaliteit bij jong en oud. Wij ondersteunen je om zelf je mentale gezondheid te verbeteren, zodat klachten geen problemen worden. Indigo preventie biedt veel verschillende activiteiten, direct en dichtbij, voor iedereen. In onze trainingen en gesprekken krijg je meer inzicht in gedachten en gevoelens en ontdek je dat je niet de enige bent die in een lastige situatie zit. Ook leer je nieuwe vaardigheden om je goed in je vel te voelen en het contact met anderen te verbeteren.
Brijder (verslavingspreventie)
Heb je vragen over alcohol, drugs, gokken of gamen? Maak je je zorgen over je eigen gebruik of dat van iemand anders? Ben je professional en wil je meer leren over vroegsignalering? De preventiedeskundigen van Brijder geven voorlichting, cursus, advies en training en gaan in gesprek. We doen dat voor de regio Noord-Holland.
Youz (kind- en jeugdpreventie & verslavingspreventie regio Rijnmond)
We ondersteunen kinderen en jongeren (en hun ouders) om zich op een gezonde manier te kunnen ontwikkelen. In onze trainingen en gesprekken krijg je meer inzicht in gedachten en gevoelens en ontdek je dat je niet de enige bent die in een lastige situatie zit. Ook leer je nieuwe vaardigheden om je goed in je vel te voelen en het contact met anderen te verbeteren. Samen werken wij op die manier aan verminderen en/of voorkomen van psychische klachten.
Gezinsaanpak
Uit onderzoek blijkt dat meer dan 60 procent van de volwassenen met psychische problemen als kind ook al psychische problemen had. We zien ook dat de helft van de kinderen van ouders met psychische problemen zelf later ook psychische problemen gaan krijgen. Reden voor Parnassia Groep om onze cliënten ook te vragen naar eventuele kinderen. We merken in de ouder-kind gesprekken dat ouders veel vragen hebben over wat zij wel/niet kunnen vertellen aan hun kind(eren) over hun klachten. Ook kinderen kunnen vragen hebben over bijvoorbeeld waarom hun ouder soms zo moe is, of soms boos wordt. We willen er zijn voor het hele gezin en ouders ondersteunen in de balans (her)vinden in hun ouderschap.
Je bent niet de eerste of enige
Nederland telt volgens de DSM-5 criteria en het Trimbos instituut:
506.000 ouders met een psychische aandoening en/of verslaving met thuiswonende kinderen in de leeftijd tot en met 12 jaar.
671.000 ouders met een psychische aandoening en/of verslaving met thuiswonende kinderen in de leeftijd tot en met 17 jaar.
Het gaat hierbij om stemmingsstoornissen, angststoornissen, ADHD of een alcohol- of drugsstoornis. Specifieke fobieën en een milde drugs- of alcoholstoornis zijn niet in deze berekening meegenomen omdat de ziektelast van deze aandoeningen relatief gering is. Andere psychische aandoeningen zoals borderline persoonlijkheidsstoornis, eetstoornis of schizofrenie zijn niet meegenomen in de studie waar deze cijfers op gebaseerd zijn.
Ruim een kwart (27,9%) van alle thuiswonende kinderen tot en met 17 jaar in Nederland is KOPP/KOV.