Voor familie en naasten
Samen maken we het verschil
Op jouw beurt ben je ook een informatiebron voor onze behandelaren. Jij kent jouw familielid of naaste het beste en jouw ervaringen zijn heel waardevol. Wij vinden het dan ook belangrijk dat de behandelaar goed samenwerkt met de familie en naasten. Zo draag je samen bij aan het herstel van jouw familielid of naaste.
Met familie bedoelen wij nadrukkelijk eenieder die een directe relatie met de cliënt heeft. Dus alle naastbetrokkenen. Dit kan familie zijn (echtgenoten, partners, kinderen, etc.) maar ook goede vrienden, vrijwilligers of iemand die zich om andere redenen bij de cliënt betrokken voelt.
Je kunt op ons rekenen
Parnassia Groep wil familie:
Met respect, zorgvuldig en gastvrij bejegenen
Helder en duidelijk informeren over behandeling en begeleiding van hun naasten
Actief betrekken bij de behandeling van hun naasten
Ondersteuning bieden waar nodig
Hier zetten we ons elke dag voor in. In ons familiebeleid lees je hier meer over.
Aandacht voor de kinderen van onze cliënten
Voor gezinnen waarin psychische klachten of verslavingsproblemen een rol spelen, kan het soms een uitdaging zijn om alles in balans te houden. Dit geldt zowel voor ouders als voor kinderen. Opgroeien met een ouder met psychische problemen of een verslaving hoeft niet automatisch problemen te veroorzaken, maar kan wel impact hebben. Daarom hebben we extra aandacht voor kinderen en kijken we samen met ouders naar wat nodig is om een stabiele en ondersteunende omgeving te bieden. Dit kan gaan om opvoedondersteuning, praktische hulp of psychologische begeleiding voor ouder en kind.
Daarnaast bieden we specifieke ondersteuning via ons KOPP-aanbod (Kinderen van Ouders met Psychische en/of Verslavingsproblemen). Dit helpt kinderen om hun thuissituatie beter te begrijpen, ermee om te gaan en hun eigen veerkracht te versterken.
Als ggz-instelling werken we met de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling en nemen we bij de intake altijd een Kindcheck af. De Meldcode is een stappenplan dat ons helpt zorgvuldig te beoordelen of er zorgen zijn over de veiligheid van kinderen of andere gezinsleden. Dat kan gaan om kindermishandeling, maar ook om geweld tussen volwassenen of mantelzorg. Dit betekent niet dat er direct iets mis is, maar het helpt ons om samen met ouders en betrokkenen te kijken welke ondersteuning nodig is.
Door samen te werken met naasten en zowel ouders als kinderen te ondersteunen, dragen we bij aan een stabiele en gezonde basis voor het hele systeem
Instemming van jouw naaste
Wij houden je graag op de hoogte van het verloop van de behandeling. Volgens de wet moet jouw naaste hier wel mee instemmen. Het komt voor dat een cliënt (tijdelijk) geen contact wenst met de familie: ook dan heb je recht op informatie. Als de cliënt (tijdelijk) geen contact wenst, spant de behandelaar zich in om het contact tussen familie en cliënt zodanig te herstellen dat familie geïnformeerd en betrokken blijft of wordt. Je hebt wel recht op algemene, niet persoonsgebonden informatie en ondersteuning van onze kant.