ADHD test

ADHD test

Sandra+Kooij.png

Heb ik ADHD? Parnassia Groep heeft test voor volwassenen. Zo kun je zelf online testen of  je klachten mogelijk verband houden met ADHD. Herken je jezelf in de uitslag van de test? Bezoek, bespreek de uitkomst dan met je huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar PsyQ. Voor kinderen is er geen test. Dan doen we onderzoek.

Vermoed je dat je ADHD hebt? Herken je jezelf dus in de genoemde symptomen? Op de website van PsyQ maak je eenvoudig een zelftest ADHD. Deze online zelftest ADHD is alleen bedoeld voor volwassenen.

De test bestaat uit vier vragen. Je vult de test anoniem in en je krijgt direct een uitslag. Deze uitslag geeft een indruk of er mogelijk sprake is van ADHD. Het is nadrukkelijk geen medische diagnose!
Deze test is niet geschikt voor kinderen onder de achttien jaar.

ADD test volwassenen

Het is mogelijk dat je jezelf niet volledig  herkent in de symptomen die horen bij ADHD. Misschien heb je dan ADD. Bij Parnassia Groep hebben we geen aparte ADD test. Toch is te nuttig om de test in te vullen. De symptomen van ADD komen namelijk overeen met die van ADHD.
Ook hier geldt, de uitkomsten van de deze test kunnen aanleiding zijn voor een bezoek aan je huisarts.

Kan ik mijn kind testen op ADHD?

Voor kinderen is er geen test voor ADHD of ADD beschikbaar. Daar gaat Youz, kind- en jeugdspecialist binnen Parnassia Groep, anders te werk.

Diagnose bij kleine kinderen

Kleine kinderen (tot een jaar of 4) kunnen bijvoorbeeld geobserveerd worden bij het spelen. Samen met je kind ga je naar een speciaal ingerichte speelkamer om samen te spelen op een manier waarop je zelf thuis ook speelt met je kind. Ondertussen wordt gekeken wat er allemaal gebeurt. Hoe speelt je kind? Wat is de interactie tussen jou en je kind? Hoe reageert je kind op jou en op bepaalde spelsituaties? Door goed te kijken krijgen we een beter beeld wat er precies aan de hand is.

Ook kunnen we vragen of je, als ouders, en wellicht ook anderen die je kind goed kennen (de crèche) een vragenlijst wilt invullen. Al deze informatie geeft een completer beeld van het gedrag van je kind.

Diagnose bij kinderen

Bij een ouder kind werkt het iets anders. Ook hier vragen we de ouders, leraar op school en je kind zelf (mits het minimaal 12 jaar oud is) om een vragenlijst in te vullen. Als de uitkomsten van de vragenlijsten er aanleiding toe geven, nodigen we jou en je kind uit op onze ADHD-poli.  Hier doen we bijvoorbeeld oefeningen met je kind. Ook stellen we aanvullende vragen. Aan het einde van de dag kunnen we meestal vertellen of je kind ADHD heeft. Dan kunnen we ook meteen behandeladvies geven. Soms kan er nog geen diagnose gesteld worden. Dan maken we een vervolgafspraak.

Ook bij Youz werken professionals die gespecialiseerd zijn in de behandeling van ADHD bij kinderen. Neem gerust contact op met onze Informatieservice op 088 358 88 88 voor advies en intake.

Twijfels? Zorgt de uitkomst van de test voor vragen? Bezoek je huisarts

Voor alle duidelijkheid: de test is alleen geschikt voor volwassen mannen en vrouwen. Bij kinderen is er een andere manier om uit te vinden of een kind ADHD heeft.

Deze korte test is ontwikkeld door onze psychologen die al jaren mensen met ADHD behandelen en begeleiden. Deze kennis wordt ook aangevuld door onze onderzoeken naar betere behandeling van ADHD. Uiteraard worden altijd de laatste wetenschappelijke inzichten in onze behandelaanpak toegepast.

Na invullen van de test krijg je meteen de uitslag die aangeeft of je klachten mogelijk verband houden met ADHD of ADD. De uitslag van de test is dus geen diagnose.

Wat de uitslag van de test ook is, het kan reden zijn voor een bezoek aan je huisarts. Geeft de uitslag aan dat je klachten mogelijk verband houden met ADHD, maak dan een afspraak.

Maar ook als de uitkomst van de test is dat je klachten geen verband houden met ADHD is er nog steeds reden voor een huisartsbezoek. Neem je eigen klachten serieus en blijf er niet mee rondlopen!