Paranoïde persoonlijkheidsstoornis

Paranoïde persoonlijkheidsstoornis

200x200+donkerharige+starende+dame+.png

Het meest opvallende kenmerk van iemand met een paranoïde persoonlijkheidsstoornis is een enorm wantrouwen jegens andere mensen. Iemand met deze stoornis is voortdurend achterdochtig naar anderen.

Mensen met een paranoïde persoonlijkheidsstoornis menen steeds dat anderen het slecht met hen voor hebben. Zij zoeken overal iets achter en zijn steeds bang dat andere mensen hen willen vernederen of benadelen. Het contact met iemand met een paranoïde persoonlijkheidsstoornis verloopt vaak problematisch. Conflicten komen regelmatig voor. Om die reden is het voor iemand met dit ziektebeeld moeilijk om mensen aan zich te binden. Steun, bescherming en waardering worden afgewezen of met veel wantrouwen benaderd. Daardoor leidt iemand met een paranoïde persoonlijkheidsstoornis vaak een geïsoleerd bestaan.

Paranoia symptomen

Paranoia symptomen zijn:

  • Anderen, zonder gegronde redenen, verdenken van uitbuiting, het berokkenen van schade en bedriegen
  • Twijfel aan de loyaliteit en betrouwbaarheid van vrienden of collega’s
  • Bang om iemand in vertrouwen te nemen vanwege de ongerechtvaardigde vrees dat informatie tegen je gebruikt wordt

Nog meer paranoïde persoonlijkheidsstoornis kenmerken:

  • Het moeilijk vinden om iemand te vergeven als hij of zij je beledigt of iets onaardigs zegt
  • Achter elke onschuldige opmerking een kleinerende of beledigende betekenis zoeken
  • Voelt zich onterecht aangevallen
  • Twijfelt of de partner wel trouw is

Paranoïde persoonlijkheidsstoornis test

Er bestaat geen kant-en-klare paranoïde persoonlijkheidsstoornis test die je kunt invullen. Onze partner PsyQ heeft wel de beschikking over een persoonlijkheidsstoornis test die je online kunt maken.

Deze online zelftest is niet specifiek gericht op een paranoïde persoonlijkheidsstoornis. De test geeft je een indicatie of je mogelijk een persoonlijkheidsstoornis hebt. Let op! De uitslag van de test geeft je slechts een indicatie en stelt geen diagnose. Als je jezelf in de uitslag herkent is het verstandig contact op te nemen met je huisarts. Hij of zij kan je doorverwijzen naar een gespecialiseerd behandelaar.

Paranoïde persoonlijkheidsstoornis behandeling

Mensen met een paranoïde persoonlijkheidsstoornis zoeken niet vaak hulp. Door hun wantrouwen zullen zij ook een hulpverlener niet snel vertrouwen. Wanneer iemand met een paranoïde persoonlijkheidsstoornis toch  behandeling zoekt, kan psychotherapie helpen om de verschijnselen van een paranoïde persoonlijkheidsstoornis te verminderen. De therapie richt zich voornamelijk op communicatieve vaardigheden, het opbouwen van zelfvertrouwen en betere sociale interactie. Een paranoïde persoonlijkheidsstoornis behandeling wordt geboden door onze partner PsyQ.