Schizoïde persoonlijkheidsstoornis

Schizoïde persoonlijkheidsstoornis

200x200+donkerharige+starende+dame+.png

Mensen met een schizoïde persoonlijkheidsstoornis (SPS) hebben weinig behoefte aan contact met anderen. Ze hebben meestal geen partner of vrienden en voelen niet de behoefte om ergens bij te horen.

Iemand met een schizoïde persoonlijkheidsstoornis leidt een teruggetrokken leven. De aandoening wordt gekenmerkt door verregaande afstandelijkheid in relaties met familie en vrienden. Mensen met een schizoïde persoonlijkheidsstoornis hebben weinig behoefte aan contacten en beleven er ook geen plezier aan.

Iemand met een schizoïde persoonlijkheidsstoornis is weinig geïnteresseerd in anderen, dus zal ook geen interesse tonen. Ook beschikken ze niet over inlevingsvermogen en houden ze geen rekening met de gevoelens van anderen. Ze komen humorloos, kil en afstandelijk over en zijn slechte gesprekspartners.

Schizoïde persoonlijkheidsstoornis symptomen

Schizoïde persoonlijkheidsstoornis symptomen zijn:

  • geen behoefte aan een relatie of intieme contacten
  • geeft de voorkeur aan activiteiten waarin hij of zij alleen is
  • geen hechte vriendenkring
  • geen of weinig seksuele verlangens

Nog meer schizoïde persoonlijkheidsstoornis symptomen:

  • weinig interesse in activiteiten in het algemeen
  • reageert onverschillig op complimenten of kritiek van anderen
  • emotioneel kil en afstandelijk of vlak

Schizoïde persoonlijkheidsstoornis test

Er bestaat geen kant-en-klare schizoïde persoonlijkheidsstoornis test die je kunt invullen. Onze partner PsyQ heeft wel de beschikking over een algemene persoonlijkheidsstoornis test die je online kunt maken. 

Deze online zelftest is niet specifiek gericht op een schizoïde persoonlijkheidsstoornis. De test geeft je een indicatie of je mogelijk een persoonlijkheidsstoornis hebt. Let op! De uitslag van de test geeft je slechts een indicatie en stelt geen diagnose. Als je jezelf in de uitslag herkent is het verstandig contact op te nemen met je huisarts. Hij of zij kan je doorverwijzen naar een gespecialiseerd behandelaar.

Behandeling schizoïde persoonlijkheidsstoornis

Omdat iemand met een schizoïde persoonlijkheidsstoornis geen behoefte heeft aan contact met andere mensen zal hij zelf weinig last ondervinden van zijn aandoening. De kans dat iemand zelf een behandeling schizoïde persoonlijkheidsstoornis zoekt is daarom niet zo groot. Wanneer iemand met deze stoornis behandeling zoekt, wordt doorgaans psychotherapie aangeboden.