Schizotypische persoonlijkheidsstoornis

Schizotypische persoonlijkheidsstoornis

200x200+donkerharige+starende+dame+.png
Een schizotypische persoonlijkheidsstoornis is een persoonlijkheidsstoornis waarbij iemand zich isoleert van anderen, afwijkend gedrag vertoont en onconventionele opvattingen heeft.

Een schizotypische persoonlijkheidsstoornis doet soms denken aan schizofrenie en de aandoeningen zijn ook genetisch verwant. Dat wil zeggen dat familieleden van iemand met schizofrenie vaker een schizotypische persoonlijkheidsstoornis hebben. Er wordt daarom ook wel gesproken van een schizofreniespectrum.

Het belangrijkste kenmerk van een schizotypische persoonlijkheidsstoornis is de afwijkende gedachten die iemand met deze stoornis heeft. Gesprekken met hen zijn vaak warrig of moeilijk te volgen. Ze zijn lang van stof en houden er vaak vreemde opvattingen op na. Ook uiterlijk en kleding wijken vaak van de norm af. Op grond daarvan worden ze vaak als vreemd of excentriek beschouwd.

Iemand met een schizotypische persoonlijkheidsstoornis heeft weinig behoefte aan contact met andere mensen. Ze houden er vaak niet van als iemand toenadering zoekt. Dit leidt tot achterdocht, terugtrekken en angstverschijnselen.

Schizotypische persoonlijkheidsstoornis  kenmerken

Er zijn een aantal schizotypische persoonlijkheidsstoornis kenmerken:

  • Iemand heeft het idee dat er in het leven ‘verborgen boodschappen’ zitten die alleen hij kan zien
  • Iemand heeft rare gedachten en overtuigingen en gedraagt zich daardoor vreemd
  • Iemand ziet dingen anders dan dat ze zijn
  • Iemand denkt en spreekt op een aparte manier. Er wordt bijvoorbeeld veel door elkaar verteld.
  • Iemand is extreem achterdochtig en vertrouwt niemand
  • Iemand komt kil over
  • Iemand gedraagt zich vreemd of ziet er vreemd uit
  • Iemand heeft geen goede vrienden buiten zijn familie
  • Iemand voelt zich bij anderen niet op zijn gemak
  • Iemand is erg angstig in contact met andere mensen. Dit komt omdat hij ze niet vertrouwt

Schizotypische persoonlijkheidsstoornis test

Er bestaat geen kant-en-klare schizotypische persoonlijkheidsstoornis test die je kunt invullen. Onze partner PsyQ heeft wel de beschikking over een persoonlijkheidsstoornis test die je online kunt maken. 

Deze online zelftest is niet specifiek gericht op een schizotypische persoonlijkheidsstoornis. De test geeft je een indicatie of je mogelijk een persoonlijkheidsstoornis hebt. Let op! De uitslag van de test geeft je slechts een indicatie en stelt geen diagnose. Als je jezelf in de uitslag herkent is het verstandig contact op te nemen met je huisarts. Hij of zij kan je doorverwijzen naar een gespecialiseerd behandelaar.

Schizotypische persoonlijkheidsstoornis behandeling

Mensen met een schizotypische persoonlijkheidsstoornis zoeken niet snel hulp door hun wantrouwen. Als zij zich toch melden voor behandeling, kan psychotherapeutische behandeling worden geprobeerd. Ook kan antipsychotische medicatie helpen de eigenaardige overtuigingen en achterdocht te verminderen. Onze partner PsyQ biedt onder meer psychotherapie aan.