Theatrale persoonlijkheidsstoornis

Theatrale persoonlijkheidsstoornis

200x200+donkerharige+starende+dame+.png

Als u een theatrale persoonlijkheidsstoornis (histrionische persoonlijkheidsstoornis) hebt staat u erg graag in het middelpunt van de belangstelling. U komt spontaan, charmant en sociaal over en bent erg aanwezig. U dikt uw gevoelens vaak aan en  brengt ze op een dramatische manier. Staat u niet in het middelpunt van de aandacht? Dan is de teleurstelling groot.

Als u een histrionische persoonlijkheidsstoornis hebt, doet u op een overdreven manier sociaal en vriendschappelijk, maar blijft u aan de andere kant wat oppervlakkig. Mensen zullen soms het idee hebben dat u een rol speelt en niet uzelf bent.

Het kost u veel energie om uzelf anders voor te doen en op het moment dat u niet in het middelpunt van de aandacht staat, is de teleurstelling groot. Gevoelens van minderwaardigheid, stress en lichamelijke klachten voeren dan de boventoon.

In de DSM-5 wordt een theatrale persoonlijkheidsstoornis aangeduid als een histrionische persoonlijkheidsstoornis.

Theatrale persoonlijkheidsstoornis kenmerken

We spreken pas van een theatrale persoonlijkheidsstoornis als u voldoet aan een aantal theatrale persoonlijkheidsstoornis kenmerken die zich in de vroege volwassenheid hebben geopenbaard, nog steeds aanwezig zijn en tot uiting komen in diverse situaties.

Theatrale persoonlijkheidsstoornis kenmerken zijn:

  • U vraagt constant aandacht.
  • U voelt zich niet op uw gemak in situaties waarbij u niet in het middelpunt van de aandacht staat.
  • U gedraagt zich seksueel verleidelijk en flirt graag. Ook in situaties waarin dat ongepast is.
  • U vertoont snel wisselend en oppervlakkig emotioneel gedrag.
  • U maakt gebruik van uw uiterlijk om de aandacht op u te vestigen.
  • U toont uw emoties op een theatrale en overdreven manier.
  • U bent makkelijk te beïnvloeden door anderen of door omstandigheden.
  • U beschouwt relaties als meer intiem dan ze in werkelijkheid zijn.

Theatrale persoonlijkheidsstoornis test

Er bestaat geen eenvoudige theatrale persoonlijkheidsstoornis test die u kunt invullen. Onze partner PsyQ heeft wel de beschikking over een persoonlijkheidsstoornis test die u online kunt maken. 

Deze online zelftest is niet specifiek gericht op een theatrale persoonlijkheidsstoornis. De test geeft u een indicatie of u mogelijk een persoonlijkheidsstoornis hebt. Let op! De uitslag van de test geeft u slechts een indicatie en stelt geen diagnose. Als u zichzelf in de uitslag herkent is het verstandig contact op te nemen met uw huisarts. Hij of zij kan u doorverwijzen naar een gespecialiseerd behandelaar.

Theatrale persoonlijkheidsstoornis behandeling

Binnen Parnassia Groep zijn verschillende mogelijkheden voor een theatrale persoonlijkheidsstoornis behandeling. Psychotherapie is bewezen effectief.