Theatrale persoonlijkheidsstoornis

Theatrale persoonlijkheidsstoornis

200x200+donkerharige+starende+dame+.png

Als je een theatrale persoonlijkheidsstoornis (histrionische persoonlijkheidsstoornis) hebt sta je erg graag in het middelpunt van de belangstelling. Je komt spontaan, charmant en sociaal over en bent erg aanwezig. Je dikt je gevoelens vaak aan en brengt ze op een dramatische manier. Sta je niet in het middelpunt van de aandacht? Dan is de teleurstelling groot.

Als je een histrionische persoonlijkheidsstoornis hebt, doe je op een overdreven manier sociaal en vriendschappelijk, maar blijf je aan de andere kant wat oppervlakkig. Mensen zullen soms het idee hebben dat je een rol speelt en niet jezelf bent.

Het kost je veel energie om jezelf anders voor te doen en op het moment dat je niet in het middelpunt van de aandacht staat, is de teleurstelling groot. Gevoelens van minderwaardigheid, stress en lichamelijke klachten voeren dan de boventoon.

In de DSM-5 wordt een theatrale persoonlijkheidsstoornis aangeduid als een histrionische persoonlijkheidsstoornis.

Theatrale persoonlijkheidsstoornis kenmerken

We spreken pas van een theatrale persoonlijkheidsstoornis als je voldoet aan een aantal theatrale persoonlijkheidsstoornis kenmerken die zich in de vroege volwassenheid hebben geopenbaard, nog steeds aanwezig zijn en tot uiting komen in diverse situaties.

Theatrale persoonlijkheidsstoornis kenmerken zijn:

  • Je vraagt constant aandacht
  • Je voelt je niet op je gemak in situaties waarbij je niet in het middelpunt van de aandacht staat
  • Je gedraagt je seksueel verleidelijk en flirt graag. Ook in situaties waarin dat ongepast is.
  • Je vertoont snel wisselend en oppervlakkig emotioneel gedrag
  • Je maakt gebruik van jouw uiterlijk om de aandacht op je te vestigen
  • Je toont je emoties op een theatrale en overdreven manier
  • Je bent makkelijk te beïnvloeden door anderen of door omstandigheden
  • Je beschouwt relaties als meer intiem dan ze in werkelijkheid zijn

Theatrale persoonlijkheidsstoornis voorbeelden

Stel je een persoon voor die sterk, zelfstandig en charmant overkomt, die graag de aandacht op zichzelf vestigt, in het middelpunt van de belangstelling wil staan. Dat kan door gedrag, uiterlijk/kleding of door een verhaal. Iemand die net anders is, die een uitzondering is. Die net iets anders doet of eet dan de anderen. Anderen zouden dit gedrag willen omschrijven als overdreven en soms wel hysterisch.

Mensen met een theatrale persoonlijkheidsstoornis flirten vaak meer dan anderen of laten seksueel getint gedrag zien. Dit kan overal gebeuren, flirten met collega's, met horecapersoneel, in de supermarkt, maar ook met mensen op straat of met vrienden. Soms kan het dus ook ongepast zijn.

Het is een dun laagje vernis over het achterliggende probleem. Mensen met deze stoornis proberen door die aandacht van anderen hun eigen gevoelens van onzekerheid en onderwaardering te onderdrukken. Feitelijk weten ze niet wie ze zijn, wat ze willen en waar ze voor staan.

Theatrale persoonlijkheidsstoornis test

Er bestaat geen eenvoudige theatrale persoonlijkheidsstoornis test die je kunt invullen. Onze partner PsyQ heeft wel de beschikking over een persoonlijkheidsstoornis test die je online kunt maken. 

Deze online zelftest is niet specifiek gericht op een theatrale persoonlijkheidsstoornis. De test geeft je een indicatie of je mogelijk een persoonlijkheidsstoornis hebt. Let op! De uitslag van de test geeft je slechts een indicatie en stelt geen diagnose. Als je jezelf in de uitslag herkent is het verstandig contact op te nemen met je huisarts. Hij of zij kan je doorverwijzen naar een gespecialiseerd behandelaar.

Theatrale persoonlijkheidsstoornis behandeling

Binnen Parnassia Groep zijn verschillende mogelijkheden voor een theatrale persoonlijkheidsstoornis behandeling. Psychotherapie is bewezen effectief.