Temstem: app helpt tegen het horen van stemmen

Temstem, app helpt tegen het horen van stemmen

200x200+temstem.png

Iedereen hoort wel eens een stem of geluid dat er niet blijkt te zijn. Je denkt bijvoorbeeld dat je de telefoon hoort rinkelen of dat je partner iets zegt, terwijl dit niet het geval is. Er zijn echter mensen die dit veel vaker hebben. Zij krijgen opdrachten of adviezen van een stem in hun hoofd. Of zelfs dreigementen en kleinerende opmerkingen.

Stemmen horen

We spreken over stemmen horen wanneer u één of meer stemmen hoort die tegen of over u praten, terwijl anderen dit niet horen. U kunt stemmen horen in verschillende vormen, zoals bijvoorbeeld:

 • het hardop horen van de eigen gedachten,
 • het horen van geroezemoes,
 • het horen van één of meerdere stemmen.

Sommige stemmen zijn aardig, anderen dreigen, beledigen of bekritiseren. U kunt stemmen horen die tegen u praten, het kan ook zijn dat u stemmen hoort die met elkaar over u spreken.

Niet iedereen heeft evenveel last van het horen van stemmen. Soms zijn stemmen vriendelijk of mogelijk trekt u zich weinig van de stemmen aan. Anderen hebben veel last van de stemmen. U kunt somber of angstig worden van de stemmen en er een groot deel van de dag mee bezig zijn. De stemmen hinderen u dan in uw functioneren.

Hoe vaak komt het voor?

Stemmen horen is niet zeldzaam. Cijfers lopen uiteen, maar ruwweg kunnen we stellen dat ongeveer 10% van de volwassenen ooit stemmen hoort. Op elk willekeurig moment hoort waarschijnlijk zo'n 2% van de Nederlanders regelmatig stemmen. Onder jongeren komt stemmen horen veel vaker voor. In bijna alle gevallen gaat dit vanzelf over.

Temstem

Temstem is een app die u overal kunt gebruiken, zoals bijvoorbeeld thuis, op het werk, op school, op een feestje of in de bus. Met behulp van taalspellen helpt Temstem u om minder last van de stemmen te hebben door:

 1. de stemmen tijdelijk te laten stoppen,
 2. te proberen de stemmen minder levendig en indrukwekkend te maken,
 3. de gebruiker te helpen zich sterker en zelfverzekerd te voelen.

De app bevat twee taalspellen, Taaltikker en Woordlink. Doordat u de spellen speelt, bent u afgeleid van de stemmen. Daarnaast biedt Temstem oefeningen die de levendigheid van de stemmen af doet nemen. Lees meer over de werking van temstem.

Temstem voor Apple iOS (iPhone, iPad en iPod Touch) kan gratis gedownload worden in de Apple app store, voor Android-apparaten kan de app gedownload worden in de Play store.

Waar kunt u terecht?

Wanneer u last heeft van stemmen kan temstem uitkomst bieden. Soms kan het nuttig zijn om daarnaast ook hulp te zoeken. Cognitieve gedragstherapie of medicatie kunnen u wellicht helpen.

Parnassia Groep biedt behandeling wanneer u stemmen hoort en hier last van hebt.

 • Indigo, mentale ondersteuning bij milde psychische problemen door heel Nederland.
 • Bavo Europoort voor de regio Rijnmond en de Zuid-Hollandse eilanden.
 • Parnassia voor de regio Haaglanden
 • Dijk en Duin in Noord-Holland in de regio's Kennemerland en Zaanstreek-Waterland

Andere interessante websites

 • Stichting Weerklank, stichting voor mensen met bijzondere zintuiglijke ervaringen.
 • Gedachten Uitpluizen, de website van cognitief gedragstherapeuten die gespecialiseerd zijn in het werken met mensen die last hebben van de stemmen die ze horen.