Anorexia Athletica

Anorexia Athletica

200x200++een+vrouw+troost+een+andere+vrouw.png

Naast anorexia nervosa is er nog een ‘type’ anorexia, namelijk anorexia athletica. Het is niet officieel opgenomen in DSM 5, het handboek waarin alle psychische aandoeningen, symptomen en behandeling staan beschreven. Dat betekent dat anorexia athletica niet als een aparte psychische stoornis wordt gezien, maar vaak onderdeel is van een andere eetstoornis. In dit geval wordt het gezien als anorexia met een specifieke uitingsvorm, namelijk sporten.

Wat is anorexia athletica?

Anorexia athletica is een drang of obsessie naar overmatig sporten in combinatie met te weinig eten. Je verbruikt extra calorieën door het sporten, maar het eetpatroon wordt daar niet op aangepast. Je verbruikt dus meer calorieën dan dat je binnenkrijgt door je voeding. Het gevolg is dat je dan gaat afvallen, net als bij anorexia nervosa het geval is.

Met name bij (duur)sporters kan anorexia athletica ontstaan. Hardlopers, wielrenners en turners zijn een risicogroep. Gemeenschappelijk kenmerk bij deze sporten is een laag lichaamsgewicht. Maar het zijn niet altijd de professionals bij wie anorexia athletica ontstaat. Ook fanatieke amateursporters kunnen deze stoornis ontwikkelen.

Anorexia athletica is niet alleen voorbehouden aan sporters. Ook mensen die dagelijks veel zware lichamelijk arbeid verrichten en te weinig eten om de verbruikte calorieën te compenseren, kunnen  anorexia athletica ontwikkelen.

Anorexia athletica symptomen

Sporten en bewegen is gezond. Ieder op zijn eigen manier en tempo. Professionals hebben een heel begeleidingsteam om zich heen. Dat team signaleert natuurlijk al snel dat er iets niet in haak is en kan vroegtijdig ingrijpen. Anorexia athletica symptomen constateren bij jezelf of anderen is lastig, maar niet onmogelijk. Anorexia athletica symptomen zijn:

  • Je moet gaan sporten. Je voelt je schuldig of gestresst als je een keer niet kunt. Het sporten gaat niet om gezelligheid. Het gaat om moeten, het is een obsessie geworden.
  • Als anderen aan je vragen hoe vaak je sport, dan lieg je daarover.
  • Heb je een keer niet kunnen sporten, sla je dan maaltijden over?
  • Een blessure of vermoeidheid houd je niet tegen om toch te gaan sporten.
  • Je voelt je gelukkiger als je lang sport of hard traint? Dan hangt je gevoel van eigenwaarde af van hoe lang en intensief er getraind is.
  • Ga je meer dan één keer per dag naar de sportschool?
  • Je bent niet tevreden over jezelf, hoelang je ook sport.
  • Het gevoel van eigenwaarde hangt af van hoe lang en intensief er getraind is.

Anorexia athletica test

Omdat anorexia athletica niet als een aparte psychische stoornis wordt gezien, bestaat er geen specifieke anorexia athletica test. Als je toch wilt weten of je een eetstoornis hebt, kun je de test eetstoornissen doen op de website van PsyQ.

Anorexia athetica behandeling

Een (sport) psycholoog zal samen met jou onderzoeken hoe het komt dat je zoveel sport en er zo obsessief mee bezig is. Door de onderliggende oorzaak (niet zelden een eetstoornis) aan te pakken, kan er een gezondere manier van eten en bewegen ontstaan. PsyQ biedt een anorexia athletica behandeling aan, waarbij er oog is voor de andere uitingsvorm van de stoornis.

Anorexia athletica gevolgen

De gevolgen van anorexia athletica en anorexia nervosa zijn vergelijkbaar met die van anorexia nervosa. Bekijk hier de lijst met gevolgen.